ЖИТТЯ

10 листопада: який сьогодні день

10 листопада у світі відзначають кілька цікавих свят. Цього дня відбулися деякі визначні події, які назавжди змінили хід історії.

Також 10 листопада народилося багато видатних особистостей. Інформатор розповість вам більше цікавих фактів про сьогоднішній день.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день молоді. Свято заснували в 1945 році, через два місяці після закінчення Другої світової війни. Дата святкування приурочена до дня закінчення Всесвітньої конференції молоді, що проходила в Лондоні, та заснування Всесвітньої федерації демократичної молоді. Всесвітня федерація демократичної молоді (ВФДМ) веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, інтернаціональне згуртування прогресивної молоді проти колоніалізму, неоколоніалізму, нацизму і расизму.

Міжнародний день вишивальниць. Його почали відзначати нещодавно – з 2013 року, але цю дату обрали невипадково. Вона збігається з Днем святої Параскеви Іконійської, великомучениці III сторіччя. Усі шанувальники вишивки вважають Параскеву П’ятницю покровителькою їхньої праці.

День кіберпсихології. Це наука, яка займається вивченням впливу комп’ютерів та технологій на людину, встановлення залежності між пристроями та користувачами. Кіберпсихологія останніх років стрімко розвивається з акцентом на взаємодію людини та комп’ютера. Незважаючи на те, що основний сплеск науково-технічних досягнень у цій галузі стався протягом 10-15 минулих років, кіберпсихологія як дисципліна виникла ще на початку 80-х років минулого століття.

Всесвітній день науки. Проведення Всесвітнього дня науки з метою підвищення усвідомлення громадськістю в усьому світі користі науки рекомендували в 1999 році на проведеній у Будапешті Всесвітній науковій конференції (зараз — Всесвітній науковий форум). Генеральна конференція ЮНЕСКО в 2001 році офіційно заснувала Всесвітній день науки. Вперше в глобальному масштабі Всесвітній день науки відзначили 2002 року.

Міжнародний день бухгалтера. Дата святкування обрана через те, що саме 10 листопада 1494 року венеційський математик Луки Пачолі видав книгу “Все про арифметику, геометрію і пропорції”. У ній з-поміж іншого містився докладний опис бухгалтерських ордерів, системи щоденного зведення дебету і кредиту, обліку активів, пасивів, капіталу тощо. Завдяки цій книзі Луку Пачолі прозвали “батьком бухгалтерії”. Міжнародний день бухгалтера відзначають у багатьох частинах світу за винятком деяких країн пострадянського простору. Зокрема, в Україні національний День бухгалтера святкують 16 липня.

Іменини святкують Арсен, Георгій, Іван, Кузьма, Наум, Микола, Павло, Тимофій, Ганна, Неоніла, Параскева, Афанасій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1663 — укладені Батуринські статті.

1764 — Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Гетьманщині президенту Малоросійської колегії Петру Рум’янцеву.

1926 — у Берліні відкрили Український науковий інститут.

1928 — у Києві відкрили будинок-музей Тараса Шевченка.

1993 — в Україні заборонили усі воєнізовані недержавні організації.

1994 — Ірак визнав незалежність Кувейту.

2004 — Центрвиборчком України оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87%), Віктор Янукович — 10 969 579 голосів (39,32%). Другий тур голосувань призначили на 21 листопада 2004 року.

2009 — запумтили перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС (він видав перший струм в Об’єднану енергосистему України).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1861 — Роберт Торберн Інес (помер у 1933), англійський астроном, який встановив, що Проксима Центавра – найближча до Сонця зірка.

1918 — Ернст Отто Фішер (помер у 2008), німецький хімік, лауреат Нобелівської премії.

1919 — Михайло Калашников (помер у 2013), радянський конструктор-зброяр.

1925 — Річард Бартон (помер у 1984), британський актор, лауреат премій “Золотий глобус”, “Греммі”.

1928 — Енніо Морріконе (помер у 2020 році), італійський композитор, аранжувальник, диригент.

1967 — Террі Батлер, американський рок-музикант, бас-гітарист (Obituary, Six Feet Under).

Юлія Кравченко

Нагору