ЖИТТЯ

13 листопада: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають кілька цікавих свят. Окрім цього, у різні роки 13 листопада відбулися події, які вплинули на перебіг історії.

Також у цей день народилося багато відомих людей. Інформатор розповість цікаві факти про сьогоднішню дату.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день доброти – міжнародний день, який відзначають щорічно 13 листопада. День доброти – чудова нагода знайти час на хороші вчинки для людей та тварин. Добро врятує світ та з’єднає народи, тому що воно закладене в людській природі, саме тому робити гарні вчинки може кожен.

Щорічно 13 листопада людство відзначає Міжнародний день сліпих, який започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я. Дату святкування обрали на честь дня народження відомого французького педагога Валентина Гаюї (13 листопада 1745 року). Саме Гаюї вигадав спеціальний шрифт “унціал”, який давав змогу читати й навчатися сліпим людям. Також педагог на особисті кошти відкрив у 1784 році першу в світі школу для незрячих дітей, яку назвав “Майстернею трудящих сліпих”.

Іменини святкує Артемій, Інокентій, Всеволод, Герман, Анатолій,Трофим, Сергій, Олексій, Олександр, Роман, Кузьма, Леонід.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1851 — уведена в дію Миколаївська залізниця.

1918 — уряд Гетьмана Павла Скоропадського звільняє з в’язниці Симона Петлюру, який одразу поїхав до Білої Церкви організовувати повстання.

1945 — у Франції Шарля де Голля обрали головою Тимчасового уряду.

1980 — американський космічний апарат “Вояджер-1” передав на Землю перші фотографії Сатурна крупним планом.

1994 — за результатами референдуму Швеція вступила до ЄС.

1997 — відбулося перше в історії засідання Центральної виборчої комісії України (цей день вважають датою створення ЦВК України).

2007 — Європарламент дав згоду на набуття чинності угод Євросоюзу з Україною про спрощення візового режиму та реадмісію.

2015 — терористичні акти в Парижі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1848 — Альберт I (помер у 1922), князь Монако (1889 – 1922), океанограф-аматор, засновник Океанографічного музею в Монако та Інституту океанології в Парижі.

1850 — Роберт Льюїс Стівенсон (помер у 1894), англійський письменник. Один із найпопулярніших творів автора — “Острів скарбів”.

1889 — Остап Вишня (справжнє ім’я Павло Михайлович Губенко) (помер у 1956), український письменник-сатирик. Остап Вишня написав кілька збірок оповідань, серед яких найвідоміша книга — “Мисливські усмішки”.

1924 — Мотоо Кімура (помер у 1994), японський популяційний генетик.

1955 — Вупі Голдберг, американська кіноактриса, лауреатка премії “Оскар”.

1979 — Рон Артест, американський баскетболіст.

Юлія Кравченко

Нагору