ЖИТТЯ

14 листопада: який сьогодні день

14 листопада у світі відзначають День боротьби з цукровим діабетом. Крім того, відбулося багато важливих історичних подій та народилося чимало відомих людей.

Інформатор розповість вам про найголовніші факти цього дня.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом повинен нагадувати людству, що захворюваність цукровим діабетом на планеті зростає. Також в цей день потрібно розповідати про наслідки хвороби, про можливості профілактики та лікування. Головна місія дня – інформування суспільства. Тож що таке цукровий діабет? Хвороба належить до групи ендокринних захворювань, які пов’язані з порушенням засвоєння глюкози, розвивається через абсолютну чи відносну недостатність гормону інсуліну, внаслідок чого з’являється гіперглікемія.

Міжнародний день логопеда заснували у 2004 році. Багато людей помилково вважають, що логопед корегує лише неправильну вимову. Представники цієї важливої професії виправляють усі порушення мовлення (недорозвинення, дефекти тощо) та навіть повну його відсутність. Логопедія – це ціла наука, що вивчає механізми, причини, симптоми, структуру порушень мови та систему впливу щодо корекції мовленнєвої діяльності. Логопедія бере свій початок з ХVII століття, а з ХІХ розпочалося активне вивчення цієї наукової галузі.

День виноградарів, виноробів та садівників України. Зігрітий теплим промінням українського сонця, вирощений з любов’ю виноград у руках справжніх професіоналів перетворюється на неймовірно смачний продукт. Виноградники в Україні ще не входять до грона найкращих у світі, але впевнено крокують до світового визнання. Влада України сприяє розвитку виноробства в нашій державі й всіляко підтримує виноградарів та виноробів. Для того, щоб визнати тяжку працю виноградних майстрів Президент України ввів офіційне свято – День виноградарів, виноробів та садівників України, яке відзначають щорічно в другу неділю листопада.

Іменини у цей день відзначають Олександр, Давид, Денис, Дмитро, Єлизавета, Іван, Кузьма, Петро, Сергій, Уляна, Федір, Яків.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1918 — з ініціативи провідних українських вчених декретом гетьмана Павла Скоропадського було засновано Українську Академію наук та визначений її офіційний статус.

1920 — уряд УНР був змушений залишити Україну та переїхати до Польської республіки.

1925 — у Чехословацькій республіці створено Леґію українських націоналістів.

1939 — Верховна Рада УРСР затвердила Закон про так зване “возз’єднання” (анексію) Західної України з УРСР.

1940 — у Берліні невдачею закінчились радянсько-німецькі переговори про розділ сфер впливу і приєднання СРСР до Троїстого пакту (Третій Рейх — Королівство Італія — Японська імперія).

1944 — у Києві відкрився Державний музей українського мистецтва.

1989 — Верховна Рада СРСР ухвалила Декларацію про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, підданих насильницькому переселенню, та про забезпечення їхніх прав.

1999 — на посаду Президента України вдруге обрали Леоніда Кучму.

2005 — корпорація Boeing оголосила про старт виробництва літака Boeing 747-8.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1771 — Марі Франсуа Ксав’є Біша (помер у 1802), французький лікар, один з основоположників патологічної анатомії та гістології, засновник наукової школи.

1797 — Чарлз Лайелл (помер у 1875), англійський вчений, основоположник еволюційного вчення в геології.

1840 — Клод Моне (помер у 1926), французький живописець, основоположник імпресіонізму.

1907 — Астрід Ліндгрен (померла в 2002), шведська дитяча письменниця, авторка книги “Малюк та Карлсон”.

1924 — Леонід Коган (помер 1982), скрипаль з Дніпра, його ім’я носить Дніпропетровська обласна філармонія.

1930 — Едвард Уайт (загинув у 1967), перший астронавт США, що вийшов у відкритий космос (1965).

1948 — Принц Чарльз, спадкоємець британського трону.

1954 — Кондоліза Райс, американська державна діячка, політикиня, політологиня, колишня Держсекретарка США (2005-2009).

1979 — Ольга Куриленко, французька актриса та модель українського походження.

Юлія Кравченко

Нагору