ЖИТТЯ

18 листопада: який сьогодні день

Цей день відомий кількома пам’ятними подіями. Також сьогодні відзначають Міжнародний день відмови від паління.

Інформатор розповість більше цікавих фактів про 18 листопада.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день філософії. Головна мета — зробити філософію ближчою кожному: академіку, студенту та широкій аудиторії, усім, хто цікавиться такою діяльністю, яка відкриває нові можливості та простори для філософських розмислів, критичного мислення та дискусії.

Міжнародний день відмови від паління. Ц третій четвер листопада світ відзначає Міжнародний день відмови від паління. Таку подію заснувало Американське онкологічне товариство ще у 1977 році, коли вчені довели існування негативних наслідків паління на здоров’я людини та взаємозв’язок появи раку з регулярним палінням. Статистика серед українців також невтішна: країна налічує 9 мільйонів активних курців – це більша частина чоловічого населення, десята частина жіночого, половина старшокласників. Дитяче паління зростає: 60% випускників відкрито палять, що не може не впливати на розвиток організму.

День сержанта Збройних Сил України. День установлений 19 квітня 2019 року Президентом України Петром Порошенком, ушановуючи відданість, відповідальність та професіоналізм сержантів і старшин Збройних Сил України, їхню мужність та героїзм у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, з метою примноження військових традицій сержантського і старшинського складу Збройних Сил України.

Іменини сьогодні святкують Григорій, Гаврило, Тимофій і Тихон.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1626 — у Римі Папа Римській Урбан VIII освятив собор святого Петра, нині резиденцію всіх Пап.

1775 — указом імператриці Катерини II в Російській імперії запроваджено поділ на губернії.

1883 — у США введено єдину систему визначення часу: доти кожне місто саме встановлювало собі час.

1928 — на екрани вийшов мультфільм “Пароплавчик Віллі” виробництва компанії Волта Діснея. Цей день вважають днем народження Міккі Мауса — символу компанії.

1935 — у Ризі відкрили Монумент Свободи.

1978 — в джунглях Гаяни близько тисячі учасників секти “Храм Народів” покінчили життя самогубством.

1990 — Мстислав Скрипник прибув зі США до Києва, де в соборі святої Софії відбулася його інтронізація на патріарха УАПЦ.

2007 — внаслідок вибуху метану на орендному підприємстві “Шахта ім. О. Ф. Засядька” (Донецьк) загинули 100 гірників (ще один згодом помер у лікарні).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1828 — Джон Даун (помер у 1896), генетик, який відкрив синдром Дауна.

1906 — Клаус Манн (помер у 1949), німецький письменник, старший син Томаса Манна.

1948 — Герман Раребелл, ударник групи Scorpions.

1962 — Кірк Хемметт, гітарист групи Metallica.

1974 — Хлоя Стівенс Севіньї, американська актриса французького походження, володарка премії “Золотий глобус” (“Хлопці не плачуть”).

Юлія Кравченко

Нагору