ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: чому в чоловіків немає целюліту

Целюліт — це цілком фізіологічно. Однак він супроводжує надлишкову вагу, є наслідком малорухливого способу життя та нездорового раціону.

Інформатор розповідає, чому в чоловіків практично ніколи не з’являється целюліт, хоча вони й можуть мати зайву вагу.

Насправді, целюліт може з’являтися і в чоловіків, і у жінок. Проте на чоловічому тілі це трапляється значно рідше. Як йдеться на офіційному сайті МОЗ України, целюлітом називають видимі прояви жирової тканини, коли шкіра з вигляду нагадує цедру апельсина. Він з’являється, бо каркас сполучної тканини в шкірі занадто слабкий, а об’єм жирової тканини завеликий.

У чоловіків сполучна тканина в шкірі нагадує сітку, а в жінок смужки. Сітка краще витримує тиск жирової тканини. Також з віком у шкірі утворюється менше колагену – молекул, що забезпечують пружність та еластичність шкіри. Тож смужки починають тримати жирову тканину ще гірше.

У нашому тілі жирові клітини по-різному запасають та віддають жир. На стегнах і ногах переважають альфа-адреналові рецептори. Коли на них діє адреналін, вони відкладають жир. Натомість, на обличчі чи в жировій тканині молочних залоз переважають бета-рецептори. Саме там більшість жінок втрачає жир передусім. Отже, стегна і сідниці, можна сказати, приречені на збільшення.

Три факти про целюліт:

  • Більшість косметичних засобів у боротьбі з целюлітом малоефективні, а процедури слід робити постійно.
  • Целюліт — це не хвороба і не вада, а досить звичне для чоловіків та жінок фізіологічне явище. Водночас він буває різним за градацією, тому “запускати” та повністю його ігнорувати не варто.
  • Термін “целюліт” початково використовували для позначення запалення сполучної тканини в шкірі. Іншою та більш коректною назвою є гіноїдна ліподистрофія, тобто зміна жирової тканини.

Якщо вас цікавлять ще якісь відповіді на, здавалося б, очевидні запитання, пишіть в коментарі. Ми знайдемо необхідну інформацію та перевіримо її достовірність. І вже в наступній публікації рубрики “Окей, Інформатор…” розповімо вам все найцікавіше.

Нагору