ЖИТТЯ

1 грудня: який сьогодні день

Перший зимовий день багатий на свята. 1 грудня також народилося немало видатних постатей.

Подробиці про 1 грудня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У більшості людей, інфікованих ВІЛ, за умови вчасно розпочатого адекватного лікування СНІД не розвивається. ВІЛ та СНІД вже понад сорок років вражають мільйони людей у всьому світі. Зараз на планеті близько 38 мільйонів ВІЛ-інфікованих людей. Щороку Всесвітній день боротьби зі СНІДом —1 грудня — підвищує обізнаність людей та нагадує про те, що ця епідемія не закінчилася.

День працівників прокуратури України. 1 грудня кожного року в Україні святкують День працівників прокуратури – це офіційне професійне державне свято, яке, проте, не стало вихідним днем. Таку подію запровадив президент Леонід Кучма 2 листопада 2000 року. Дата святкування обрана на честь дати прийняття Закону України “Про прокуратуру” у 1991 році.

День невролога. Свято не є офіційним та широко відомим, проте здатне об’єднувати людей цієї професії. Неврологія як самостійна медична дисципліна виникла у 1860 році, до цього неврологію вважали частиною психіатрії та педіатрії. Невролог (до 1980-х років невропатолог) – це лікар, який спеціалізується на хворобах, пов’язаних з нервовою системою. Сюди належать невралгія, інсульт, епілепсія, пухлина мозку, остеохондроз, радикуліт тощо. Неврологічні захворювання дуже розповсюджені, бо, як-то кажуть: “Усі хвороби від нервів”.

Іменини в цей день святкують Роман і Платон.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1835 – побачила світ перша книга казок видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

1863 – на 5-му засіданні представників перших футбольних команд Англії прийняли рішення заборонити футболістам бігати полем з м’ячем у руках.

1887 – на сторінках повісті англійського письменника Артура Конан-Дойля “Етюд у багряних тонах” вперше з’явився популярний літературний персонаж – приватний детектив Шерлок Холмс.

1891 – американець Джеймс Нейсміт вигадав баскетбол.

1913 – на заводах Форда (США) ввели безперервну складальну лінію (конвеєр), з якого через кожні 2 години 38 хвилин став сходити автомобіль.

1913 – відкрито метрополітен у Буенос-Айресі (Аргентина).

1918 – проголошено створення Королівства Сербів, Хорватів і Словенців.

1918 – приєднанням Трансильванії до Королівства Румунія завершився процес утворення єдиної румунської національної держави.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1743 – Мартін Генріх Клапрот (помер 1817), німецький хімік, який відкрив хімічні елементи уран, цирконій, титан, церій, телур, а також поліморфізм.

1761 – Марі Тюссо (померла в 1850), француженка, яка створила знаменитий Музей воскових фігур у Лондоні.

1909 – Анатолій Кос-Анатольський (помер 1983), український композитор.

1935 – Вуді Аллен, американський кінорежисер, актор.

1940 – Річард Прайор (помер у 2005), американський актор, сценарист і продюсер, лауреат “Еммі”, “Греммі” та інших премій.

1949 – Пабло Ескобар (убитий в 1993), колумбійський наркобарон.

1988 – Тайлер Джозеф, американський музикант, репер, автор пісень, соліст гурту “Twenty One Pilots”.

1991 – Сунь Ян, китайський плавець, триразовий олімпійський чемпіон, 11-кратний чемпіон світу.

Юлія Кравченко

Нагору