ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: навіщо дороги взимку посипають сіллю та піском

Взимку на дорогах стає досить небезпечно, тому в Україні їх прийнято посипати піском та сіллю. Але це шкодить дорожньому покриттю, взуттю та довкіллю.

Щозими на дороги України висипають сотні тисяч тонн протиожеледної суміші — технічної солі та піску. Практика “солити” сніг прижилася в нас із радянських часів, це дешево та відносно ефективно. Переваги суттєві, але ж є й недоліки — шкідливий вплив на дорожнє покриття, взуття та довкілля. Про це розповість Інформатор.

Основна перевага солі в тому, що вона швидко розтоплює лід. Хлористий натрій, вступаючи в реакцію із замерзлою водою, підвищує її солоність. Весь сенс в тому, що солона вода не замерзає навіть при 15 градусах морозу. Найкращим тандемом для боротьби з ожеледицею є сіль та пісок. Матеріал являє собою змішані в певних пропорціях річковий або кар’єрний пісок і технічну сіль. Пісок необхідний для забезпечення зчеплення автомобільних коліс із дорожнім покриттям, а сіль сприяє швидкому таненню льоду, або снігу.

Чим посипають дороги в інших країнах?

У разі сильних снігопадів скандинавські країни та країни Балтії застосовують сіль, але значно знижуючи її концентрацію і, відповідно, шкідливий ефект. Сіль попередньо зволожується всередині снігоприбиральної машини, після чого розпорошується на кригу за допомогою спеціального дозатора. Таким чином мінімізується вплив солі на ґрунт і дороги.

У Швейцарії дрібний пісок у пропорції 7:3 змішують із гарячою водою і розбризкують на вулицях. Гарячий пісок буквально вплавляється в кригу, роблячи її поверхню абразивною. Метод, хоч і потребує відповідної техніки, є доволі економічним. Платити доводиться тільки за пісок. Однак такого оброблення вистачає до нового снігопаду. Без опадів ефект є впродовж 3-7 днів.

Стратегія боротьби з ожеледицею в США напряму залежить від клімату, географії та навіть традицій штату. Наприклад, у Вірджинії та Меріленді застосовують хлорид магнію, який видобувають у Великих солоних озерах штату Юта. Реагент доволі ефективно витоплює кригу, проте, як і будь-яка сіль, не є абсолютно безпечним. У відомому горілчаною промисловістю штаті Теннессі знайшли застосування залишкам виробництва — картопляному соку. Змішаний із сіллю, він зменшує її концентрацію. Подібну технологію, але з додаванням соку цукрових буряків, використовують в Онтаріо та Квебеку в Канаді. Цей метод має низку переваг. По-перше, буряковий сік робить розчин щільнішим, сіль краще “прилипає” до криги та розтоплює її. По-друге, такий розчин дуже морозостійкий і не втрачає властивостей навіть за -20 градусів. По-третє, натуральний буряковий сік сам по собі є реагентом і на третину зменшує обсяг солі.

Раніше в рамках рубрики “Окей, Інформатор” ми розповідали про традицію прикрашати ялинку на Новий рік та Різдво. Звідки вона взялася, читайте за посиланням.

Нагору