ЖИТТЯ

Олег Косташ подарував козацькому храму в Чопилках ікону Святої праведної Анни

Направду непересічною подією на Переяславщині у минулому році була відбудова у селі Чопилки храму Миколи Чудотворця. За рік, що минув він встиг стати справжнім духовним серцем Ташанської ОТГ (нині – Бориспільський район), а вчора, 19 грудня, тут вже вдруге відзначили храмове свято. У 2021 році воно традиційно згуртувало місцевих жителів, духовенство, можновладців та аграріїв, захисників України, гостей з усієї Київщини які приїхали сюди з щирим словом вітання та солодощами для тамтешньої малечі. Серед інших високоповажних гостей на святкову літургію завітав депутат Київської обласної ради від партії «Європейська Солідарність» Олег Косташ. Він подарував храму ікону Святої праведної Анни, свято якої християни відзначатимуть уже за кілька днів – 22 грудня.

Сам храм має неабияку духовну та історичну цінність. Історія його побудови тісно пов’язана з чопильським козацьким родом Падалки, які ще у перші роки ХХ століття разом із усією сільською громадою збудували дерев’яну церкву. У 1929 році рядянська влада зруйнувала храм, а вже у наш час, після руйнівної пожежі яка спіткала церковний осередок у 2014 році, уцілів лише цементний підмурок. На цьому ж місці всього за один рік заново відтворили козацький храм Святителя Миколая Чудотворця, який освятили рівно у цей же день у 2020 році. Нині його двері знову відчинені для усіх поколінь – він є справжнім духовним серцем Ташанської ОТГ.

«Я надзвичайно втішена тим, що віднині у нашому храмі буде ікона святої праведної Анни. За кілька днів ми відзначатимемо зачаття нею Пресвятої Богородиці. Я не відділяю своє життя від цього храму, від моїх рідних Чопилок – тут усе це дуже рідне і своє.  Як відомо, свята Анна оберігає рід, родовід, наших дітей. Приємно, що в куточку цього образу, на прохання пана Олега, зображена й безпосередньо наша церква. Я думаю що цей образ буде тут на роки, десятиліття та століття одним із головних символів. Я хочу, аби ця ікона стала такою, до якої приходили б і приїздили б з побажаннями благополуччя, натхнення, здоров’я, достатку собі та своїм рідним і близьким. Я вдячна Олегу Косташу за те, що цей подарунок приніс стільки радості і підсилив це почуття свята у нашому храмі та в нашому селі» – зазначає ініціаторка побудови церкви, меценатка Анна Кузьменко-Лебедівська.

Сам Олег Косташ розповідає: «Ми знайомі з Анною Іванівною трішки більше ніж рік. Радію, що свого часу мені пощастило бути на відкритті і освяченні цього храму. Я щиро захоплений тим, як на уцілілих підмурках старого собору, валунах-пісковиках козацької доби їй вдалося відродити свою родинну реліквію. Я глибоко віруюча людина, а відтак подарунок який я нині привіз передусім має духовний посил – це одна із небагатьох копій чудотворної ікони Святої праведної Анни, що прославилася численними дивами – зціленням пар від безпліддя та дітей від невиліковних хвороб. Не пригадаю, чи є така копія ще де інде в Україні. На моє прохання і замовлення вона написана всього за три місяці на витриманій кількома десятиліттями липовій дошці одним із надталановитіших іконописців-монахів. Це було велике бажання пані Анни Кузьменко-Лебедівської, яким вона поділилася зі мною цього літа і я просто не зміг відмовити їй у цій богоугодній справі. Знаю, що біля оригіналу ікони на Афоні, на знак подяки, батьки, з якими трапилося диво, залишають сотні фотографій своїх немовлят, хрестики та коштовності. Мені ж хочеться аби ця ікона стала своєрідним «магнітом» що притягуватиме вірян до храму в Чопилках та стане запорукою подальшого духовного відродження цього села.

Поза тим ця поїздка була для Олега Анатолійовича сповнена ще й радістю спілкування із жителями села: «Як депутату Київської обласної ради за підсумками цього першого в моїй каденції року мені не соромно дивитися людям в очі – спільно з колегами, командою «Європейської Солідарності» на всіх рівнях, нам вдається втілювати усе заплановане, знаходити підтримку усім необхідним ініціативам на Київщині і Бориспільщині зокрема. Нас завжди підтримує у цьому лідер нашої партії Петро Порошенко. Безперечно усе почате і наплановане неодмінно триватиме і здійснюватиметься у Новому році. Усім здоров’я, благополуччя та веселих і затишних свят!» – зазначає депутат.

Зазначимо, що за минулий рік за ініціативи та сприяння Олега Косташа громади отримували допомогу у боротьбі з поширенням епідемії COVID-19, спортивний інвентар, швидкі медичні допомоги, фінансову допомогу за нагальними напрямками на Переяславщині, Яготинщині та Бориспільщині. Безперечно, добрими справами для земляків промовляє реальна любов до рідного краю та Батьківщини. Куди краще, коли це відбувається не лише під вибори чи свята.

Партнерський матеріал

Нагору