ЖИТТЯ

Військовий облік жінок в Україні: що про це думають жителі Переяслава

Українські жінки мають стати на військовий облік. Що про це думають жителі Переяслава?

17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким жінки в Україні мають стати на військовий облік. Жінки перебували на військовому обліку і раніше, але це стосувалося обмеженого кола професій. Зміни до закону розширюють можливості щодо взяття на облік жінок інших спеціальностей та професій. Затвердили перелік спеціальностей, після одержання яких жінок беруть на військовий облік. Це можуть бути як стоматологині, ветеринарки та журналістки, так і працівниці готельно-ресторанної справи та десятки інших професій.

Хто саме має стати на облік? На військовий облік мають стати протягом 2022 року – це контролює роботодавець. У жінок перевірятимуть наявність документів та позначок про взяття на військовий облік у разі прийняття на роботу. На облік ставитимуть за таких умов:

  • посада чи спеціальність є у списку;
  • жінка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (стан здоров’я визначить військово-лікарська комісія, граничний вік перебування у запасі – 60 років).

Яким чином стати на військовий облік? Жінка має знайти свою спеціальність у зазначеному вище переліку та повідомити свого роботодавця про цей обов’язок. Після цього потрібно зібрати необхідний перелік документів, а також пройти медогляд, результати якого теж додати до пакету документів. Зібрані документи треба надати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній комісаріат).

Навіщо це потрібно? Як пояснює Головне управління розвідки Міністерства оборони України, метою є удосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань високопрофесійним особовим складом як у мирний час, так і в особливий період, що дозволить збільшити кількість висококваліфікованих, навчених за відповідними спеціальностями та опанувавших відповідні професії, військовозобов’язаних.

Чи забиратимуть жінок на військову службу? Військовий облік не означає, що жінок покличуть виконувати військовий обов’язок. Втім, їх можуть призвати на військову службу чи залучити для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінок призиватимуть тільки у добровільному порядку (за контрактом).

Багатьох обурили такі нововведення. 23 грудня Яна Рашевченко оприлюднила петицію під гучною назвою “ЗНУЩАННЯ НАД ЖІНКАМИ! НЕ ПОВИННІ УСІ ЖІНКИ ЯКІ МАЮТЬ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ ТА/АБО ПРОФЕСІЮ БУТИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИМИ!!!”. Петиція спрямована на відміну наказу Міноборони щодо військового обліку жінок. Необхідну кількість підписів (понад 25 тисяч) вже зібрали. Тепер петицію має розглянути Президент України Володимир Зеленський.

Інформатор дізнався, що про цю ситуацію думають жителі Переяслава. Наші журналісти вийшли на вулиці міста із запитанням: що люди думають про обов’язковий військовий облік жінок в Україні?

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ, згідно з яким люди можуть отримати додаткову дозу будь-якої вакцини проти COVID-19 через 28-90 днів після другої. У Переяславській амбулаторії вже проводять щеплення третьою дозою.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору