ЖИТТЯ

31 грудня: який сьогодні день

Сьогодні цілий день всі будуть готуватись до Нового року, а вже вночі його зустрічатимуть за святковим столом. Також цього дня відзначають такі свята як День стежок, усипаних конфетті та блискітками та День прийняття рішення.

Інформатор розповість про цей день детальніше.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День стежок, усипаних конфетті та блискітками. Ви вже уявили все майбутнє чаклунство Нового року? Напевно, це святковий стіл, хлопавки та серпантин, блискітки та конфетті, звичайно ж прикрашена іграшками ялинка. До речі, слово конфетті утворене з множини італійського confetto – “цукерка”. Згідно з давньою римською традицією, під час карнавалу учасники кидали один у одного маленькими цукерками. Пізніше замість цукерок почали використовувати їх замінники – кольорові папірці.

Підготовка до Нового року (або день перед Новим роком) – це не свято, затверджене указом президента або проголошене світовими організаціями. Але сам день, 31 грудня і вся новорічна метушня – це як особисте свято для кожного з нас. Тому, що саме цей день ми найбільше очікуємо з першим снігом, саме він більш насичений на події та приємні клопоти, ніж сам Новий рік після 12 години ночі.

День прийняття рішення. Цей день просто показує, що справді є день для всього, у тому числі й для прийняття рішення. Він призначений для тих, хто може бути трохи нерішучий у житті.

Насправді, таке незвичайне свято було створено для всіх, хто ще не визначився у вирішенні того чи іншого питання. Безумовно, така звичка дратує близьких, друзів чи просто знайомих.

Іменини сьогодні відзначають Віра, Віктор, Володимир, Зоя, Іван, Ілля, Марко, Маркіян, Михайло, Модест, Микола, Севастян, Семен, Сергій.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1869 – британський археолог-аматор Джон Вуд на південь від Ізміра виявив на 7-метровій глибині руїни храму Артеміди, який вважався одним із семи античних чудес світу.

1899 – початок ефемеридного часу (року).

1904 – вперше масово святкували Новий рік на площі Таймс-Сквер (тоді – Лонгакр) у Нью-Йорку.

1938 – в Індіанаполісі вперше презентували прилад для визначення вмісту алкоголю в крові водіїв через аналіз повітря, яке ті видихали.

1942 – “Бій у Баренцевому морі” або “Новорічний бій” між британськими кораблями арктичного конвою JW-51B і німецькими рейдерами. Слабші британські сили (2 крейсери, 5 есмінців і кілька легкоозброєних суден) відігнали німецьку ескадру (1 лінкор, 1 важкий крейсер, 6 есмінців). Через це Адольф Гітлер відправив у відставку адмірала Редера.

1968 – перший у світі політ надзвукового пасажирського літака Ту-144.

1989 – у Києві відкрито першу ділянку (1,9 км) 3-ї (Сирецько-Печерської) лінії столичного метрополітену з трьома станціями: “Золоті ворота”, “Палац спорту”, “Мечникова” (нині “Кловська”).

1990 – у зустрічі за чемпіонську корону з шахів Гаррі Каспаров переміг Анатолія Карпова.

1992 – припинила існування спільна держава чехів і словаків — Чехословаччина. З 1 січня 1993 в Європі з’явилися дві нові суверенні республіки – Чеська та Словацька.

1999 – Борис Єльцин пішов у відставку з поста президента Російської Федерації.

2004 – на Тайвані офіційно відкрили хмарочос “Тайбей 101”, найвищий на той час у світі – 509 м.

2009 – у Литві зупинили Ігналінську атомну електростанцію, що працювала з 1983 року.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1880 – Джордж Маршалл (помер у 1959), американський генерал, голова об’єднаного штабу союзників у роки 2-ї Світової війни, держсекретар США; розробив програму економічного відродження післявоєнної Європи (“план Маршалла”).

1892 – Михайль Семенко (помер у 1937), український поет, основоположник українського футуризму (панфутуризму)

1937 – Ентоні Гопкінс, британський і американський актор, лауреат премій “Оскар” і BAFTA

1948 – Донна Саммер, одна з найвідоміших американських співачок 1970-х років, лауреатка 5 премій “Греммі”.

1965 – Ґун Лі, китайська акторка.

1984 – Кетрін Брітт, австралійська кантрі-співачка.

1987 – Емілі Ле Пеннек, французька гімнастка, олімпійська чемпіонка.

1990 – Патрік Чен, канадський фігурист, чемпіон світу.

1995 – Геббі Дуглас, американська гімнастка, олімпійська чемпіонка.

Оксана Симоненко

Нагору