ЖИТТЯ

2 січня: який сьогодні день

2 січня відзначають декілька свят, зокрема, День наукової фантастики та Котячий Новий рік. Також відбулося багато важливих історичних подій.

Про події та свята 2 січня розповість Інформатора.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День наукової фантастики. Попри те, що свято не офіційне та не визнається жодним з урядів, його підтримують такі відомі організації, як американська кінокомпанія Hallmark Channel та міжнародне видавництво Scholastic Corporation, що спеціалізується на випуску коміксів. Свято заснували у США та розповсюдилось у різних куточках нашої планети.

Всесвітній день інтроверта. Його святкування впровадили у 2011 році для поширення інформації про те, що спосіб життя та особливості таких людей є нормальним явищем. Інтроверти заглибленні у свої почуття й не бажають ділитися ними з оточуючими. Але це не є приводом для глузування й осуду. Свою максимальну продуктивність інтроверти показують поодинці, але це зовсім не означає, що вони не здатні працювати у колективі.

Котячий Новий рік. У 2016 році американська сімейна пара Том та Рут Рой запропонували визнати той факт, що такі дивовижні істоти, як коти, мають право на свій власний Новий рік. Вони вважають, що ця дата є ідеальною для свята, адже більшість власників у цей день вдома та можуть присвятити велику кількість часу своїм пухнастим улюбленцям. Запросіть у гості друзів з котами, прикрасьте мисочки пухнастиків, запропонуйте делікатесні ласощі. Подаруйте котику нове ліжечко, будиночок або гамак.

Іменини сьогодні у Данила, Ігнатія, Івана, Антона.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1788 — Джорджія стала четвертим штатом Сполучених Штатів Америки.

1839 — Луї Даґер зробив першу фотозйомку Місяця.

1870 — почалося спорудження Бруклінського мосту.

1936 — науковці Володимир Зворикін та Джордж Мортон продемонстрували електронну трубку, чутливу до ультрафіолетових й інфрачервоних променів, та пристрій, що перетворював промені в потік електронів. Досягнення вважають одним з найважливіших кроків у розвитку телебачення.

1944 — перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою.

1992 — припинилися повноваження народних депутатів СРСР.

1992 — Еквадор, Ефіопія, Лаос, Панама, Греція визнали незалежність України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1920 — Айзек Азімов (помер в 1992), американський письменник-фантаст.

1926 — Віра Вовк, українська поетеса, прозаїк, літературознавиця, перекладачка в Бразилії.

1936 — Володимир Когут (помер в 1997), український хореограф, заслужений діяч мистецтв України.

1969 — Крісті Тарлінгтон, американська топмодель, одна з супермоделей 90-х.

1975 — Олександр Шовковський, український футболіст, тренер.

1983 — Кейт Босуорт, американська актриса і фотомодель.

Юлія Кравченко

Нагору