ЖИТТЯ

До Переяслава приїхав заступник міністра освіти: що він думає про наш університет

В університет Переяслава прибули як місцеві представники освіти, так і інші освітяни України. Вони зібралися на Всеукраїнському форумі, присвяченому одразу декільком святам. Серед присутніх був і заступник міністра освіти України Олексій Шкуратов.

Сьогодні, 21 січня, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся Всеукраїнський історико-культурологічний форум до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. Щорічно НІЕЗ “Переяслав” і університет створюють різні виставки та заходи з нагоди цих свят. Втім, як дізнався Інформатор від ректора Віталія Коцура, цьогоріч виникла ідея об’єднати всі ці заходи в один форум. Ось що він розповів:

– Це буде комплекс заходів, який триватиме протягом місяця. Оскільки в цьому році ми відзначатимемо 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, який має дуже вагомий вплив на державотворення України, то об’єднали все це у форум – починаємо святкувати, вшановуючи пам’ять Григорія Сковороди. Захід проводиться на найвищому рівні, запрошені представники Міністерства освіти, Верховної Ради, міської влади, НІЕЗ “Переяслав”.

Захід розпочався о 10:00 із панельної дискусії “Україна вільна. Соборна. Неподільна”. Спілкувалися освітяни як офлайн у аудиторії, так і онлайн. До прикладу, одна з учасниць форуму керівниця секції науково-освітнього співробітництва Посольства Республіки Польща в Києві Ева Матушек-Загата приєднувалася до заходу за допомогою платформи Microsoft Teams. Особисто до переяславського вишу теж завітало чимало представників освіти, серед них – заступник Міністра освіти й науки України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Одною із важливих частин заходу є виставка художніх робіт “Мистецький вернісаж”. Олексію Шкуратову презентували художні роботи, а також провели невеличку екскурсію навчальним закладом. Після цього ми дізнатися в нього про мету візиту та про враження від університету Переяслава:

–  У місті Переяславі я вперше, прибув сюди за запрошенням ректора університету. Дуже символічно, що це все пов’язано з Григорієм Сковородою та відбувається саме в університеті, що названий його ім’ям. Я мав певні інформаційні та аналітичні довідки, які допомогли мені побачити, що цей університет справді виріс. Із суто педагогічного він перетворився майже на класичний ВНЗ. Це є великою заслугою для міста з невеличким населенням. Хочеться побажати тільки розвитку, тому що, окрім педагогічних, тут є ще напрацювання у сфері, наприклад, образотворчого мистецтва – вже можна відкривати такі спеціальності як культурологія або дизайн.

Нагадуємо, що завершилося голосування за найвпливовішу людину Переяслава у 2021 році. Віталій Коцур впевнено випередив Бориса Аврамича та Миколу Богатиря.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору