ЖИТТЯ

Як не піддаватись паніці: кілька простих порад

З давньогрецької “паніка” перекладається як “підсвідомий жах”, викликаний справжньою чи уявною небезпекою. А як цьому протистояти?

Детальніше про те, як не піддаватися паніці, розповість Інформатор.

Фільтруйте джерела інформації. Читайте новини лише на перевірених ресурсах, яким можна довіряти. Менше коментуйте та поширюйте інформацію про коронавірус чи війну. Чим більше втягуєтеся в розмови, що нагнітають ситуацію, тим страшнішу картину змальовує мозок. І чим густішими стають “фарби”, тим важче “променю” раціональності пробитися крізь них та достукатися до вас.

Знайдіть союзників. Знайдіть серед своїх знайомих чи друзів того, хто збалансований та не панікує, завжди спокійний у будь-яких життєвих ситуаціях. Візьміть за правило щодня спілкуватися з ним про що завгодно.

Говоріть про почуття. Говоріть з рідними та близькими про свої почуття. Або ж зверніться до психолога. Відчувати страх та тривогу не соромно. Більше того, хвилюватися про здоров’я та життя, своє й рідних – природно.

Практикуйте діджиталдетокс. Краще витратьте час, який проводите в інтернеті, на спілкування з рідними, вивчення іноземної мови, читання. Врешті, навчіться готувати нову страву. Це допоможе вашій психіці відпочити й “очиститися” та дасть змогу більш спокійно й раціонально опрацьовувати інформацію.

Концентруйтеся на позитиві. Наш мозок гостріше реагує на негативні події. Крім того, він схильний робити з невідомого погане. Через це нам здається, що навколо більше негативу, ніж позитиву. А інфопростір підсилює це відчуття. Результати досліджень показали: щоб нівелювати вплив однієї негативної події, потрібно в середньому три позитивні. Тож, щоб заспокоїтися, вам доведеться читати втричі більше позитивних новин.

Нагору