ЖИТТЯ

Що робити, щоб не стати жертвою кібератаки: поради Держспецзв’язку

Війна у XXI столітті – це не лише протистояння на передовій, а ще й в інтернет-просторі. Кібератака з боку російських користувачів останнім часом нерідко дає про себе знати. Як захиститися від цього?

Боронити державу можна не тільки зі зброєю в руках, а навіть у руках із гаджетом. Кіберзахист – обов’язок кожного з нас. Щоб мінімізувати ризик стати жертвою хакерів, треба дотримуватися важливих правил кібергігієни. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на Telegram-канал Держспецзв’язку.

Фахівці Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України підготували 7 простих порад:

Замініть паролі у соцмережах, банківських акаунтах та на всіх сайтах, де може бути ваша персональна інформація. Радимо використовувати складні паролі, що складаються із літер та символів. Це мають бути складні набори, щонайменше 10 знаків.

Налаштуйте двоетапну перевірку при вході у ваш акаунт-соцмережі. Це убезпечить вас від спроб злому акаунту, адже ви отримаєте смс-повідомлення, у якому вас попросять підтвердити вхід в акаунт.

Встановіть антивірус та системно перевіряйте ваш пристрій на наявність загроз, що можуть зашкодити вашим даним.

Зробіть резервні копії важливих документів на окремих пристроях або захищених хмарних сховищах. Злочинці часто шифрують дані на зламаних пристроях без змоги відновлення.

Використовуйте легальне програмне забезпечення. Російські віруси нині часто поширюються через “піратське” програмне забезпечення.

Оновіть застосунки у своєму смартфоні та програмне забезпечення на комп’ютері. Це потрібно, адже розробники постійно працюють над покращенням своїх безпекових протоколів.

Не вірте фейкам. Особливо у соцмережах – їх зараз багато, і їхня мета – не тільки посіяти паніку, а ще й дестабілізувати ситуацію в нашій країні.

Нагадуємо, що в Україні запустили національний роумінг. Якщо мережа вашого оператора недоступна, можна переключитися на мережу іншого.

Нагору