ЖИТТЯ

Визнання Жадана та успіх України на Паралімпіаді: що позитивного було цього тижня

Український письменник Сергій Жадан може отримати Нобелівську премію, а гурт Kalush планує поїхати в Італію на “Євробачення-2022”. Які ще позитивні новини були цього тижня?

24 лютого в Україні оголосили воєнний стан, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Українського письменника Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

Комітет літературознавчих наук академії наук Польщі висунув письменника та музиканта Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури. “На нашу думку, Жадан – один з найкращих поетів України та видатний прозаїк, перекладений та нагороджений у всьому світі, письменник Нобелівського рівня. Його голос як поета протягом багатьох років залишається особливо важливим для українців. Вільна Україна здебільшого говорить та думає словами Жадана, і уважно слухає. Сьогодні поет перебуває у Харкові. І він бореться”, – зазначили у комітеті.

Книги Жадана перекладені 16 мовами. Він є лауреатом премій імені Василя Стуса, Angelus, Дерека Волкотта та інших.

Російські дипломи більше не визнають у світі

Дипломи, видані російськими університетами, не визнаються світом. Одразу кілька асоціацій вирішили скасувати акредитацію всіх університетів росії. Так, скасували акредитацію такі організації:

  • AACSB (Асоціація з розвитку університетських бізнес-шкіл);
  • Business Graduates Association (Асоціація випускників бізнес-шкіл);
  • AMBA (Асоціація MBA програм);
  • EFMD (Глобальна мережа бізнес-шкіл, компаній та асоціацій, що займаються розвитком менеджменту).

Україна стала членом “енергетичного Євросоюзу”

Україна стала членом енергетичного Євросоюзу. Тепер українська електроенергія тече до Європи, а європейська до України. Про це президент України Володимир Зеленський написав у Twitter. 16 березня завершилося об’єднання української та європейської енергосистем. Тепер Україна та Європа мають єдину енергосистему.

Збірна України посіла друге загальнокомандне місце на Паралімпіаді-2022

13 березня у Пекіні завершилися Паралімпійські ігри 2022 року. За підсумками змагань в активі збірної України 29 медалей – 11 золотих, 10 срібних та 8 бронзових. Ігри в Китаї стали найуспішнішими в історії української паралімпійської збірної. Україна встановила особистий рекорд як за загальною сумою нагород, так і за кількістю золотих медалей. Наша команда посіла друге загальнокомандне місце (перше – в Китаю).

Зимові Паралімпійські ігри в Пекіні проходили з 4 по 13 березня. У змаганнях брали участь 29 представників України – 20 спортсменів-паралімпійців та 9 спортсменів-лідерів (гайдів). Українці виступали у двох видах спорту — лижних перегонах та біатлоні.

Kalush планує поїхати в Італію на “Євробачення-2022”

Гурт Kalush готується найближчим часом зняти резервне відео для міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення-2022” та поїде в Італію у разі перемоги України над росіянами. За словами музикантів, наразі у гурту немає резервного відео, яке всі учасники “Євробачення” мають надіслати організаторам.  Kalush планує записати свій виступ у безпечному місці і відправити організаторам пісенного конкурсу.

“У першу чергу, важливо зараз, щоб всі були здорові і вижили у цій війні, а також – перемогти ворога. Крім того, в пісенному конкурсі “Євробачення-2022″ ми маємо зайняти перше місце і показати ще раз усьому світу, що українці не тільки сильна, а ще й талановита нація”, – сказали музиканти.

Раніше ми повідомляли, що цивільним у Переяславі під час війни заборонили їздити до лісу та користуватися відеореєстраторами. 

Нагору