ЖИТТЯ

Starlink у Переяславі: компанія XataNet провела тестове підключення

У Переяславі компанія XataNet отримала термінал Starlink. Сьогодні вдалося провести тестове підключення до мережі.

Міністерство цифрової трансформації України та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації попіклувалися про українських провайдерів, серед яких і переяславський – XataNet. Тепер у разі, якщо у місті раптово зникне інтернет, ми матимемо альтернативний варіант зв’язку. Про це повідомляє Інформатор.

— Якщо, не дай, Боже, в місті станеться якась біда, у нас буде резервний канал зв’язку. Компанія XataNet думає про майбутнє, тому ми вирішили перестрахуватися. Взагалі, цей комплект іде на одного абонента, тобто ми зможемо поставити його комусь конкретному або просто підключити до своєї мережі й надавати таку послугу, – розповів співзасновник XataNet Олександр Петруня.

Таким чином, у разі відсутності інтернету в Переяславі містяни зможуть звернутися до компанії XataNet для того, щоб скористатися зв’язком від Starlink.

Проєкт Starlink створила компанія SpaceX під керівництвом Ілона Маска у США. Перший запуск тестових пристроїв відбувся у лютому 2018 року. А вже у травні 2019 року за допомогою ракети Falcon 9 на низьку навколоземну орбіту вивели перші 60 супутників.

Сервіс планували активувати в Україні щонайменше 2023 року. 26 лютого 2022 року після вторгнення Росії міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Twitter закликав Ілона Маска надати Україні термінали і доступ до системи. 27 лютого Маск відповів, що доступ надано, а термінали вже в дорозі. Наступного дня до України прибула перша партія.

У Переяславі з’явився термінал Starlink

Перші спроби підключення до мережі

Підключитися вдалося далеко не з першої спроби

Тестування інтернету триває

XataNet піклується про переяславських абонентів

Раніше Starlink планували активувати в Україні щонайменше у 2023 році

Антена та роутер вже в Переяславі

Наразі Starlink з’являється чи не на всій території країни

Нагадуємо, що в Переяславі відновить рух громадський транспорт. Курсуватиме за трьома маршрутами.

Юлія Кравченко

Нагору