ЖИТТЯ

Медведчук у СІЗО, “Москва” на дні, санкції в дії: що позитивного було цього тижня

Затримання Медведчука, знищення “Москви” – ці новини були на вустах протягом тижня. А що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого в Україні оголосили воєнний стан, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Українська влада спіймала Медведчука

Кума путіна та одного з лідерів партії проросійських колаборантів “ОПЗЖ” Віктора Медведчука затримали. Про затримання повідомив глава держави Володимир Зеленський ввечері 12 квітня.

Згодом голова Служби безпеки України Іван Баканов розповів деталі спецоперації СБУ. Спецслужба Росії намагалася вивезти Медведчука спочатку у Придністров’я, а потім – до Москви. Але СБУ затримала колаборанта-втікача дорогою – на виїзді з Київської області. Баканов зазначив, що ФСБ намагалася максимально замаскувати свої плани: вкидала дезінформацію, спеціально робила фейкові “зливи”, намагалася організувати “липові” маршрути для евакуації політика та пустити СБУ хибним слідом, навіть підготувала “псевдо-медведчуків” для відвернення уваги. “Насправді Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти на український кордон. Але завдяки СБУ реалізувати цей план не вдалося!” – додав Баканов.

Поки дружина Медведчука давала пресконференції і підбирала образи для відеозвернень, намагаючись звільнити свою бусинку, прокурори готували для судді Личаківського районного суду клопотання про зміну екснардепу запобіжного заходу. І суддя підтримав їхню позицію, відправивши прокремлівського олігарха до СІЗО.

Медведчуку закидають ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 (держзрада) та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. До цього моменту він перебував під домашнім арештом, але за кілька днів після повномасштабного вторгнення росії в Україну втік.

Російський ракетний крейсер “Москва” уразили українські ракети

13 квітня українські захисники знищили військовий корабель “Москва” двома ракетами “Нептун”. У Чорноморській операційній зоні ПКР “Нептун” уражений крейсер “Москва” – флагман чорноморського флоту РФ – отримав суттєві пошкодження, спалахнула пожежа. Інші одиниці корабельного угруповування намагалися надати допомогу, але шторм та потужний вибух боєзапасу перевернули крейсер і він почав тонути.

“Москва” – російський ракетний крейсер, що входить до складу 30-ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту ВМФ РФ. Побудований на суднобудівному заводі у Миколаєві, спочатку отримав найменування “Слава”. Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого корабель брав участь у захопленні острова Зміїний. Саме на адресу “Москви” пролунала відома фраза “Русский военный корабль, иди на…”.

У росії зупинили виробництво зенітно-ракетних комплексів через санкції

У росії через санкції зупинилося виробництво зенітно-ракетних комплексів. Виробничі потужності “Ульянівського механічного заводу” (АТ “УМЗ”, Ульянівськ) фактично зупинено. УМЗ – виробник радіолокаційних систем та засобів протиповітряної оборони ближньої та середньої дальності для сухопутних військ ЗС РФ (ЗРК “Бук”, ЗРК “Куб”, ЗГРК “Тунгуска”).

Донедавна основним постачальником російського ВПК була Німеччина. Але із початком вторгнення на територію України співпрацю припинили. За словами співробітників, продовжувати виробництво завод не в змозі, оскільки в ході технологічного процесу не використовується практично нічого російського.

Наразі керівництво заводу шукає можливості обійти санкції та налагодити постачання через треті країни (зокрема, Казахстан). Але такі схеми призводять до значного подорожчання комплектуючих через необхідність сплачувати послуги країнам-посередникам. Це не передбачено бюджетом і збільшити його немає можливості. Працівникам надають вибір: йти у неоплачувану відпустку або підписувати контракт із збройними силами для участі у війні в Україні.

Білий дім присвятив пам’ятну монету Володимирові Зеленському

Білий дім представив пам’ятну монету, присвячену історичному зверненню Володимира Зеленського до Конгресу США 7 березня 2022 року. Промову Зеленського там вважають зразковою як для лідера воєнного часу, і вона стоїть на одній сходинці з легендарними промовами Уінстона Черчілля під час Другої світової війни.

“У пристрасній промові у стилі Черчілля через Zoom зі свого офісу в Києві президент Зеленський викликав захоплення законодавців з обох боків тим, що зробив більше для захисту своєї країни та народу від жорстокої агресії росії. Це був напрочуд прямий заклик до дії з боку лідера воєнного часу, який доводить, що допомога Україні є моральним імперативом для країни, яка позиціонує себе як маяк свободи та демократії для всього світу”, – йдеться на сайті магазину.

Весь прибуток від продажу монети буде повністю спрямований на гуманітарну допомогу українському народові.

На Київщині чоловік сам ліквідував 12 окупантів та вивів з-під обстрілів 23 людини

Чоловік із позивним “Вовк” з початку повномасштабного російського вторгнення перебував у одному з найгарячіших міст Київської області. Він виконував завдання української розвідки. Коли рашисти зайшли на територію населеного пункту, передавав точну інформацію щодо їхньої дислокації.

У нього була мисливська та спортивна зброя, з якою провів кілька вилазок у тилу ворога. Як результат – ліквідував 12 окупантів, які патрулювали та охороняли територію поряд із храмом УПЦ МП. Рашисти використовували храм як опорний пункт і склад з ліками та пальним.

Крім того, під час однієї зі спроб прориву десанту противника на БТР у бік Києва, з дистанції близько 100 метрів, “Вовк” атакував особовий склад противника (точну кількість ліквідованих окупантів назвати складно, але всіх, хто був на броні, знищено). Також чоловік допомагав евакуюватись мирному населенню, серед яких були діти. Після початку полювання на “Вовка” розвідка вирішила вивести його на підконтрольну територію.

Повідомляється, що йому вдалося вивести 23 особи з “червоної” зони, з яких 9 — діти.

Нагадаємо, що в Україні запрацював освітній чат-бот у Telegram. Чим він може бути корисний, читайте за посиланням.

Нагору