Інформатор Переяслав

ВЛАДА

Чи була кібератака на сайт міської ради Переяслава

Чи була кібератака на сайт міськради Переяслава? Спробували розібратися.

Сьогодні, 19 квітня, відбулося засідання виконавчого комітету міської ради Переяслава. На ньому прийняли кілька досить важливих для громади рішень, зокрема, щодо підвищення вартості проїзду в міському транспорті. Однак журналісти Інформатора на цьому засіданні побувати не змогли. Причина проста – про нього заздалегідь не попередили на офіційному сайті міської ради.

Ми спробували дізнатися, чому так сталося, адже зазвичай головний інформаційний ресурс нашої влади вчасно повідомляє про будь-які засідання. Виявилося, що це пов’язано зі збоями в роботі сайту. Керуюча справами виконкому Тетяна Гич повідомила Інформатору таке: “Вчора сайт ради “зависав”. Дуже. Пару разів вантажили. Декілька днів тому була атака на сайт”. Ми поцікавилися, чи зараз все гаразд із сайтом. Отримали позитивну відповідь.

Однак спроба кібератаки на сайт ради – це важлива і резонансна новина. Втім, ще кілька джерел із міської ради нам цього не підтвердили, мовляв, вперше чують.

У кілька кліків на сайті 2ip.ua ми дізналися, що домен phm.gov.ua обслуговує переяславський інтернет-провайдер ХатаNet. У компанії нам повідомили, що жодних атак на сайт міської ради не було, все працює у штатному режимі.

Перевіряємо сайт міської ради

Перевіряємо ІР-адресу

І дізнаємося, хто обслуговує ресурс

Ми передали отриману інформацію Тетяні Гич. Відповіді поки що не отримали. Вочевидь, сайт “глючив” з якихось інших причин, а не через атаку. А може, з ним і не було проблем.

Нагадаємо, що на засіданні виконкому, про яке йшлося вище, також затвердили склад топонімічної комісії. А ще погодили питання про організацію недільного ярмарку.

Віталій Усик

Нагору