ЖИТТЯ

Обстріли Київщини та підтримка Європи й США: дивіться найсвіжіші новини від Інформатора

У Києві через ракетні обстріли загинула журналістка, США ухвалили законопроєкт щодо ленд-лізу, а Німеччина готова відмовитися від російської нафти. Це та багато іншого – у відео.

Інформатор постійно слідкує за актуальною ситуацією в Україні та світі. Основні новини станом на 13 квітня можна переглянути в нашому відео та у текстовому варіанті.

Вчора ввечері окупанти обстріляли ракетами Київщину. Зокрема, місто Фастів. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк. Як повідомило Фастівське районне управління поліції, по території Фастівської громади завдали двох ракетних ударів. Внаслідок вибуху пошкоджено інфраструктурні об’єкти, на яких виникла пожежа. Зруйновано два будинки, близько десяти отримали ушкодження. Двох постраждалих госпіталізували до лікарні.

Ракетні обстріли Києва забрали життя журналістки “Радіо Свобода” Віри Гирич. Цей підтвердила керівниця київського бюро “Радіо Свобода” Інна Кузнєцова в коментарі Інституту масової інформації. Колега загиблої жінки Олександр Демченко висловився з цього приводу у Facebook: “Тепер Віри більше немає. Точна російська ракета потрапила в її будинок, Віра пролежала там усю ніч, а знайшли її лише зранку. Я особисто не злий і не хочу плакати, бо це мало б повторюватися щодня. Я просто не знаю, як розповісти, якої чудової людини більше немає”.

28 квітня Конгрес США ухвалив законопроєкт щодо ленд-лізу — це програма, за якою Президенту США надається право постачати союзникам боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти. Керівник офісу президента України Андрій Ермак повідомив про це один із перших. Він також пояснив чим саме це допоможе нашій державі:

  • В тексті документу йде мова про надання президенту США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних засобів для “захисту цивільного населення від російського військового вторгнення” та для інших цілей.
  • Після ухвалення акту голова Білого Дому зобов’язаний впродовж 60 днів встановити прискорені процедури для доставки продукції.
  • Закон про ленд-ліз надає можливість значно прискорити постачання нам озброєння, транспорту, продовольства та допомоги з США. І все це дозволить нам вибити російську армію з наших територій.
  • Також потрібно розуміти, що ленд-ліз означає впевненість США в перемозі України над росією.

Німеччина готова припинити купувати російську нафту. Це відкриває шлях для введення ембарго ЄС на імпорт нафти. Нагадуємо, що Берлін був одним із головних противників запровадження санкцій ЄС щодо торгівлі нафтою та газом з Москвою.
“Ми більше не зіштовхуватимемося з національною катастрофою. Ми досягли великого прогресу щодо нафти і могли б приєднатися до ембарго, якби це сталося. Німеччина не стоїть на цьому шляху”, — заявив віце-канцлер та міністр економіки ФРН Роберт Хабек.

Британські експерти приєднаються до збору доказів воєнних злочинів РФ в Україні. Про це заявила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.
“росія принесла в Україну варварство і вчинила підлі звірства, в тому числі проти жінок. Британський досвід допоможе знайти правду і притягнути до відповідальності режим путіна. Справедливість настане”, – говорить Трасс.

З початком повномасштабної війни в Україні все докорінно змінилось. Зокрема, стає інакшою й наша молодь. Нагадуємо, нещодавно ми запросили до свого офісу дівчат та хлопців із Переяслава, щоб дізнатись, як вони ставляться до того, що відбувається в нашій країні. Відеосюжет з розповідями можна побачити тут.

Нагору