ЖИТТЯ

“Люди просилися, навіть коли все було зачинене”: як працює музей просто неба в Переяславі в умовах війни

Нещодавно музей просто неба відновив свою роботу. Але відвідувачів там збирається небагато.

Днями найпопулярніший у Переяславі музей – народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини – відновив свою роботу для відвідувачів. Можна просто прогулятись територією, насолодитись природою, але не можна брати екскурсію. Ціна входу не змінилася – 60 гривень для дорослих та 30 для дітей. Про це Інформатору розповів завідувач музею Микола Шкіра.

Він зазначив, що навіть коли музей був зачинений через війну, відвідувачі все одно просилися: “Люди телефонували та запитували, чи можна просто прогулятись територією музею. Бо наразі діє заборона виїжджати на природу, в ліс. Об’єкти музею й зараз зачинені, тому що більшість експонатів ми перемістили у безпечне місце. Екскурсії також не проводимо, працює лише паркова зона. Оскільки зараз в музей приходять відвідувачі, ми облаштували невеличке укриття”.

– В умовах війни співробітники підтримують музей. Доглядачі щодня на роботі. У них є певна ділянка землі, яку потрібно обробити. Реставратори фактично не припиняли свою роботу. З перших днів війни вони зварювали протитанкові їжаки. Наразі займаються протиаварійними роботами, а саме покрівлею хатин. Ще до війни ми заготовили достатньо покрівельного матеріалу. Наукові співробітники готують на майбутнє виставки, наукові праці, – розповів Микола Шкіра.

У довоєнний та докарантинний період за тиждень музей відвідували 2-3 тисячі людей. У період карантину було близько 800 людей за тиждень, а у воєнний час – близько 140. Торік постало питання щодо підняття цін, однак у зв’язку з воєнним станом плата залишилась такою ж. Працівники музею влаштовували майстер-класи, а коли стало тепліше, проводили заходи пов’язані із землеробством. Такий напрямок вибрали, бо проходять вони без співів і танців.

– Ми хочемо показати споконвічні українські традиції, які передаються від батька до сина, від бабусі до внучки. Вперше хотіли зняти відеоролик, як батько із сином засівають ниву. Погода трішки зіпсувала це дійство, але землю ми все ж засіяли. Наступним заходом був вихід у поле. Це коли велика родина збиралася та всі йшли дивитись на цю засіяну ниву. Відбувалось це все святково. У нас в цьому дійстві брали участь наукові співробітники. Потім ми відтворювали храмове свято. Був у нас захід і до Дня матері. Проходили майстер-класи, а в автентичній хатинці була невеличка виставка одягу, килимів та рушників, – розповів Микола Шкіра.

Нагадаємо, що до літа лишається менше тижня. Цьогоріч ми проведемо його в умовах воєнного стану. Чи планують переяславці відпочинок, дізнавайтесь із опитування на вулицях міста.

Оксана Симоненко

Нагору