ГРОШІ

“Завтра це житло може просто не знадобитися”: як війна вплинула на ринок нерухомості в Переяславі

Після початку війни ринок нерухомості в Україні зазнав неабияких змін. Яка ситуація з цінами та попитом на купівлю та оренду житла в Переяславі?

У західних областях України за останні пів року житло подорожчало чи не втричі, а от на Київщині навпаки – подешевшало на 11%. Про це Інформатор дізнався з дослідження ресурсу Flatfy за період від жовтня 2021-го до травня 2022 року. Причини очевидні – люди хочуть жити там, де безпечніше. Ріелторка переяславської агенції нерухомості “Наше Місто” Анна пояснила ситуацію з ринком нерухомості саме на території нашого міста.

– Чи змінилися ціни на житло в Переяславі після початку війни?

– Ціни не змінилися, а попит, звичайно, впав. Люди бояться продавати і купувати, але ціни на житло не змінилися. Що буде потім, не знаємо, проте з початку війни в нас не було жодної купівлі й продажу, через те, що рієлторські агентства зачинені, а люди просто не знають, що буде далі. Курс долара постійно змінюється, всі бояться продати й отримати замість грошей просто папірці. Не купують житло вже з іншої причини – вважають, що завтра ця нерухомість може просто не знадобитися.

– Що з цінами на оренду?

– Також не змінилися. Оренда квартир має великий попит, тому що приїхало чимало переселенців. Людей дуже багато, часто вони приїжджають лише з маленькою дорожньою сумкою у руках. Нерідко переяславці допомагають таким людям. Коли приїжджали переселенці з Чернігова, то багато містян просто давали їм житло без плати за оренду й просили лише сплачувати за комунальні послуги. Наша агенція давала переселенцям номери телефонів таких людей, а вони вже потім заселялися.

– У яких районах Переяслава орендують найчастіше ?

– Селяться туди, де є вільні місця. Втім, людям більше подобається центр міста – щоб поруч були зручні транспортні вузли, вокзал, лікарня та магазини. Приїжджі обирають район так, щоб зручно було їздити на роботу. Одна із найпопулярніших локацій для немісцевих людей – район автовокзалу.

Нагадуємо, що для багатодітних родин Переяславської громади є можливість отримати допомогу у вигляді продуктових наборів. Що потрібно для цього мати та куди звертатися, дізнавайтеся за посиланням.

Ольга Роговік

Нагору