Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Студенти та викладачі як університетів, так і закладів профтехосвіти не підлягають мобілізації

Студенти та викладачі ВНЗ не підлягають мобілізації. Тепер не призиватимуть і студентів професійно-технічних закладів освіти.

360 депутатів проголосували за законопроєкт про звільнення від мобілізації учнів та педагогів закладів професійно-технічної освіти (необхідний мінімум – 226 голосів). Таким чином з 12 червня почав діяти новий закон. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на текст закону, оприлюднений у офіційному виданні ВРУ “Голос України”.

Відстрочку від призову отримають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною чи дуальною формою. Закон не розповсюджується на заочне навчання. Що стосується викладачів – то вони мають працювати у відповідному закладі освіти за основним місцем роботи. При цьому повинні займати свою посаду щонайменше на 0,75 ставки. Тобто ті, хто працює “на пів ставки”, під закон не підпадають.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що документ направлений на вирівнювання в правах учнів та викладачів закладів професійно-технічної освіти зі студентами та педагогами ВНЗ. Тепер вони отримали рівні права про відстрочку призову. При цьому таке рішення дозволить продовжити випуск кваліфікованих спеціалістів, що також допоможе Україні відбудовуватися та розвиватися.

Нагадуємо, бійці тероборони зможуть брати участь у бойових діях. Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт.

Нагору