ЖИТТЯ

Маріупольська, Волонтерська та Остапа Левчука мають бути, а Бориса Джонсона не підтримали: як хочуть назвати вулиці у Переяславі

У рамках дерусифікації на теренах України змінюють назви вулиць, площ, парків та інших локацій. У Переяславі відбулося засідання комісії щодо цього питання, але виявилося, що не все так однозначно.

На сайті міської ради Переяслава 1 липня оприлюднили результати засідання топонімічної комісії щодо перейменування вулиць у нашій громаді. Голова комісії Людмила Набок розповіла Інформатору, що незабаром відбудеться ще одне засідання. З її слів, зміни назв у оприлюдненому списку після нього можуть бути глобальними. Також вона зазначила, що, згідно із законом, у разі, якщо вулиці хочуть присвоїти назву фізичної особи, потрібно спочатку проводити громадське обговорення та отримати письмову згоду певної кількості жителів цієї вулиці.

Тільки після затвердження комісією списку нових назв його виноситимуть на розгляд виконавчого комітету, а потім депутатів міської ради.

Серед причин необхідності проведення ще одного засідання топонімічної комісії є й те, що деякі її члени під час попереднього демонстративно залишали залу, щоб показати свою невдоволеність рішенням. Крім того, деякі з них за цей час змінили свою думку й хотіли б переголосувати.

Людмила Набок розповіла детальніше про деякі ідеї перейменувань, які пропонували члени комісії, та про свої думки щодо цього:

  • Перейменувати вулицю Алєксєєва на вулицю Бориса Джонсона запропонував член комісії, депутат міської ради Сергій Шаменко. Втім, більшість підтримала іншу назву – вулиця Маріупольська.
  • Деякі назви вулиць члени топонімічної комісії поки що вирішили не змінювати взагалі. Серед них, наприклад, вулиці Петра Чайковського, Антона Чехова та Михайла Глінки. Людмилу Набок обурив той факт, що вулицю Михайла Глінки вирішили не перейменовувати. Вона розповіла, що в його опері “Мазепа” постать Мазепи висвітлювалася в негативному контексті, а фрагмент опери Глінки “За царя” свого часу взагалі був мелодією гімну росії.
  • У оприлюдненому списку є технічна помилка. Для вулиці Пєтухова комісія прийняла назву вулиця Якима Сомка, а для вулиці Олександра Невського наразі обрали назву Макаріївська.
  • Вулицю Пугачова більшість членів комісії вирішили перейменувати у Волонтерську. Втім, Людмила Набок зізнається, що їй хотілося аби вона називалася вулиця Демократична. Звісно, всі пропозиційні назви у оприлюднений список не винесли – їх було чимало.
  • Для вулиці Степана Разіна комісія обрала назву вулиця Остапа Левчука. Остап Левчук був лікарем, який загинув, виконуючи свій обов’язок під час обстрілу окупантами. Людмила Набок зазначила, що історична назва цієї вулиці – Ташанська.

Наразі результати голосування топонімічної комісії мають такий вигляд:

Нагадуємо, що в Переяславі вимушено переміщені особи зможуть отримати гуманітарні набори. Коли та де саме, дізнавайтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору