ЖИТТЯ

Боротьба із силою світла, безпека чи економія: чому не вмикають вуличне освітлення у Переяславі

Вячеслав Саулко дав ще одну відповідь щодо вуличного освітлення. Чи стало зрозуміліше?

Днями найрезонанснішим у Переяславській громаді стало питання вуличного освітлення. Чи доцільно його вмикати у темну пору доби до настання комендантської години, яка зараз триває із 23:00 до 5:00? Зокрема, із проханням посприяти в цьому до депутатки Аліни Римар зверталися виборці, адже з 21:00 містом нереально пересуватися у темряві. У інтерв’ю Інформатору вона розповіла, що надіслала щодо цього депутатське звернення. Невдовзі отримала відповідь.

“Виконавчий комітет Переяславської міської ради не вбачає за доцільне відновити вуличне освітлення в громаді. Цей крок є необхідним, оскільки в країні діє воєнний стан. Завдяки такому кроку посилюється рівень захищеності від ймовірних ракетних ударів та авіаударів, знижується світлова сила у повітрі”, – йдеться у відповіді, підписаній міським головою Вячеславом Саулком.

Цей лист опублікували в соцмережах. А в коментарях було багато невдоволених, адже відповідь їм здавалася неоднозначною. Особливо людей повеселило “зниження світлової сили у повітрі”. Інформатор тим часом провів опитування на вулицях міста та в своєму Telegram-каналі. Одне з них показало, що справді зараз варто перестрахуватися, але інше, у якому взяли участь майже півтори тисячі людей, суперечить йому.

 

Зрештою резонанс не вщухав, і Вячеслав Саулко вирішив дати ще одну відповідь – вже на своїй Facebook-сторінці. “Рішення про відновлення вуличного освітлення мною було прийнято ще раніше і планувалось поновити його буквально через декілька днів, оскільки маємо перевірити всю систему, котра не працювала майже пів року! Цей час дав нам можливість відновити певні її системи та провести обстеження мереж”, – розпочав він. Але не поспішайте робити висновки, далі ще багато тексту, який би мав усе пояснити. Мав би.

Далі Вячеслав Саулко розповідає, що освітлені вулиці сприяють фіксації правопорушень. “Силовим структурам, правоохоронцям, комунальникам, рятувальникам, швидкій екстреній медичній допомозі, волонтерам, територіальній обороні і не тільки легше й ефективніше буде працювати й патрулювати освітлені вулиці населених пунктів”. Та й із психологічного боку люди краще почуватимуться, коли надворі буде світло. Але…

Далі цитуємо повністю та без жодних змін (як граматичних, так і орфографічних): “Але в Україні іде війна, жорстока і цинічна, кожен день чуємо як ворог обстрілює наші міста і села, ми з болем в серці сприймаємо повідомлення як рашисти вбивають наших дітей, як мародерять, гвалтують, знищують наші домівки. Тому ми зацікавленні в безпеці наших громадян і робимо все для того, щоб допомогти нашим воїнам захистити нашу рідну неньку Україну. Почуйте в решті решт біженців які проживають в нашій громаді, запитайте їх як вони жили в підвалах взагалі без світла, води, та газу, як волонтери вивозили їх з того жахіття.

У зв’язку з цим ми також обмежили проведення масових заходів і постійно просимо більше знаходитись у своїх домівках. Слава Богу у нас до цього часу все мирно тихо і спокійно. Також хочу повідомити, що ми щомісячно економили близько 300-350 тис. грн які використали на закупівлю щебеневої суміші яку найближчими днями плануємо використати для підсипки наших вулиць які є також в жалюгідному стані.

Давайте будемо толерантнішими один до одного. Ми зараз маємо чути один одного. Закликаю всіх і кожного бути сильним на інформаційному фронті та не піддаватись фейкам, більшість яких є типовими колаборантами, вони не спілкуються, не показують своє обличчя. Міська рада, я, як міський голова, працюємо та готові вислухати ваші пропозиції в живому спілкуванні, а не на просторах Інтернету, де є низка фейків, що розпалюють ворожнечу та сіють негатив в громаді та нашому суспільстві. Єднаймося, адже в єдності наша сила!”

Тобто вуличного освітлення не вмикатимуть? Чи все ж питання не закрите і давайте далі “чути один одного”? Єдине, що зрозуміло, – зекономили суттєву суму.

Що ж пишуть у коментарях?

  • Тема сили світла у повітрі не розкрита. Як казав один Ваш нині покійний колега: “С самого начала, Миша. Нету жизни.”
  • З початку війни, Бориспіль освітлення не вимикалось, мабуть керівники міста не дбали про безпеку жителів.
  • Якби на 2 млн. грн. було закуплено щебеню, то купу було б видно як точмашівську трубу..
  • Війна це не привід спекулювати нею в будь якій ситуації! Просто такі як наш мер творіння совка, ввімкнуть освітлення після того як о 22:00 хтось зібє дитину на пішохідному переході, бо невидно за стовбами, припаркованими авто і тд, в темній одежі.
  • Якщо Вами було прийняте рішення про відновлення вуличного освітлення та його поновлення планувалося вже через декілька днів, чому у відповіді депутату Аліні Римар Ви написали прямо протилежне? То як це розуміти? Ви усвідомлюєте важливість увімкнення вуличного освітлення чи не вбачаєте за доцільне його відновлення? Захищеність від ракетних ударів по місту та “світлова сила у повітрі”, які були актуальними 12 серпня, сьогодні, 14 серпня, більше не мають критичного значення? Поясніть, будь ласка.
  • Ви запропонували мешканцям міста озвучити свої пропозиції у живому спілкуванні, а не на просторах інтернету, але не назвали зручну для містян дату і час, коли Ви готові вислухати пропозиції переяславці та відповісти на їхні запитання. Як це варто розцінювати?

Ми ж все-таки любимо “простори інтернету”, де й пошукали кілька роз’яснювальних матеріалів про світломаскування. Ось наприклад РБК-Україна пише: “Світломаскування потрібне, щоб перешкодити орієнтуванню авіації та безпілотникам противника, а також диверсійно-розвідувальним силам наводити засоби ураження на об’єкт диверсії. По суті, в місцевості, де можлива розвідка противника або літає ворожа авіація, потрібно ввечері та вночі повністю вимикати освітлення – в будинках, в значущих об’єктах і навіть вуличне освітлення. При оголошенні повітряної тривоги в темний час доби також варто включати режим світломаскування, оскільки не завжди відомо – це ракетна небезпека або летить ворожа авіація.

Зараз режим світломаскування застосовується в регіонах, де є ризик польотів ворожої авіації та польотів розвідувальних безпілотників. Це в південних областях, на північних кордонах, а також на сході країни. У Київській області світломаскування скасували, але ризик використання безпілотників все ж існує”.

На сайті НВ також підготували матеріал на цю тему. У ньому архітектор RePlus Bureau Дмитро Сорокевич дав такий коментар: “Світломаскування має логіку у містах, де безпосередньо відбуваються бойові дії. Якщо ми говоримо про ракетні удари по містах, наприклад, на заході України, то там у маскуванні немає сенсу. Вночі зброя працює відповідно до заданих координат, тому не потребує корегування світлом. Спочатку у Львові була велика паніка, що навіть освітлення вулиць виключали. Але це повна маячня.

Зберігання темряви було актуальним за часів Другої світової війни, коли летів бомбардувальник і пілот, побачивши освітлену вулицю, вирішував скидати туди бомби. Зараз так не відбувається, тому змісту у світломаскуванні у містах, де не точаться бойові дії, немає. Інша справа – військові об’єкти, бази, локації ТрО. Їм потрібно дотримуватися маскування навіть у денний час, хоча вони і так про це знають”.

Нагадаємо, що в Україні продовжать воєнний стан та загальну мобілізацію. Які терміни запропонував президент, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Фото понад річної давнини

Нагору