ЖИТТЯ

Як не отруїтись грибами: поради від Держпродспоживслужби

Розпочався сезон збору грибів, але вони можуть становити загрозу для здоров’я. Як вберегтись? 

Із середини серпня стартував сезон збору грибів. Проте війна в Україні внесла серйозні корективи. Тож крім небезпеки отруєння неїстівними грибами, цьогоріч є обмеження щодо відвідування лісів через їхню можливу замінованість. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі, передає Інформатор.

При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння або навіть смерті.

Для запобігання отруєнню грибами, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують:

  • Купувати гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках.
  • Збирати та купувати тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
  • Не порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштувати сирі гриби на смак.
  • Вдома гриби потрібно ретельно промити, у маслюків та мокрух – зняти з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При кулінарній обробці гриби необхідно прокип’ятити 7-10 хвилин, відвар злити, після чого їх можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати ботулізм.

Категорично заборонено збирати гриби:

  • Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
  • З пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі.
  • Пластинчасті, адже отруйні гриби маскуються під них.
  • Печериці, в яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до “швидкої” — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (звичайна або підсолена вода, прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Нагору