ЖИТТЯ

Як розпочнуть навчальний рік школи Переяславщини

У всіх п’яти громадах Переяславщини розпочнеться навчальний рік. Але у якому форматі? Ми дізналися.

1 вересня у школах громад Переяславщини – Переяславській, Студениківській, Дівичківській, Циблівській та Ташанській – розпочнеться навчальний рік. Щоб діти могли сісти за парти, необхідно дотримуватися вимог безпеки під час війни, зокрема, заклади освіти повинні мати укриття або поблизу має бути сховище. Тож у деяких школах навчатимуться дистанційно, інші ж, які змогли підготувати укриття, відчинять двері для учнів. Детальніше про це дізнавалася журналістка Інформатора.

Переяславська громада

Петро Ярмоленко, начальник міського відділу освіти, розповів, що Переяславська громада розпочинає навчальний рік у різному форматі. Загальношкільних урочистостей з нагоди 1 вересня не буде, планують лише невеличкі заходи у класах.

– Перші та другі класи навчатимуться очно у дві зміни на базі гімназій №1 та №2 (колишні перша та друга школи), там є укриття в школі або поряд. Перша зміна триватиме з 8:30 до 12:00, друга – з 12:30 до 16:00. Всі інші класи навчатимуться дистанційно. Гімназію №1 відвідуватимуть учні першого та другого класів гімназій №1, 3, 5 та Переяславської початкової школи (раніше ЗОШ №6). У гімназію №2 підуть першокласники та другокласники гімназій №2, 4 та ліцею імені Володимира Мономаха (колишня сьома школа), – зазначив Петро Ярмоленко.

У селах громади працюватимуть очно Дем’янецька, Великокаратульська та Гайшинська гімназії.

Студениківська громада

Олеся Крамаренко, в.о. начальника відділу освіти Студениківської сільської ради, розповіла, що Студениківський ліцей розпочне навчання в офлайн-режимі для всіх класів. Так само буде і в Соснівській гімназії (філія Студениківського ліцею). Діти ходитимуть у школи в першу зміну.

– У селі Переяславське гімназія розпочне навчання у змішаному режимі – у дві зміни. Семенівська школа розпочне у дистанційному форматі, оскільки там ще не обладнали укриття. У Пристромській школі навчання буде дистанційним, там взагалі немає укриття. 1 вересня дітей привітають в онлайн-форматі, лінійок і урочистостей не буде. Також, скоріше за все, на очне навчання діти підуть із 5 вересня, – зазначила Олеся Крамаренко.

Ташанська громада

Таміла Дубина, начальниця відділу освіти Ташанської сільської ради, розповіла, що 29 серпня відбувся об’їзд закладів освіти, яких у громаді чотири:

– У цих закладах ми повертаємось до очного навчання, а саме – у Ташанській, Виповзькій гімназіях, Полого-Вергунівському ліцеї та у Малокаратульській початковій школі. Діти ходитимуть до школи у першу зміну. Плануємо провести невеличку святкову лінійку. 1 вересня, як і зазвичай, уроків ще не проводитимуть, а вже наступного дня розпочнеться повноцінне навчання.

Дівичківська громада

Наталія Шаблієнко, начальниця відділу освіти Дівичківської сільської ради, розповіла, що Дівичківська ЗОШ І-ІІІ ступенів розпочне навчання у дистанційному форматі для 5-11 класів, а початкові класи навчатимуться у змішаному форматі:

– Деякі предмети діти початкових класів вивчатимуть очно, а деякі – дистанційно. У Стовп’язькій школі для всіх учнів навчання проходитиме у змішаному форматі. Основні предмети діти вивчатимуть очно, інші – онлайн. У Єрківецькій гімназії плануємо розпочати очне навчання для всіх класів. У Ковалинському НВО діти всіх класів також навчатимуться очно.

Циблівська громада

Ольга Хаба, начальниця відділу освіти Циблівської сільської ради, розповіла, що всі заклади освіти у громаді розпочинають навчання всіх класів в очному режимі:

– Світанківська початкова школа працюватиме очно в одну зміну. У Хоцьківській гімназії буде змішана форма навчання, там буде дві зміни. Лецьківська гімназія працюватиме у дві зміни за змішаною формою навчання, у Циблівський ліцей діти ходитимуть у дві зміни за змішаною формою. Основні предмети діти вивчатимуть очно, а допоміжні – дистанційно Також очно відкриваємо садочки: у Хоцьках працюватиме садочок “Сонечко”, а у Циблях – “Колосок”, в якому буде лише чергова група.

Ольга Хаба додала, що кожного року 1 вересня першачкам закупляли невеличкі подарунки та вітали їх від громади: “Ми хочемо все таки і цього року привітати першокласників, до першого класу в нас йдуть 64 дитини. Їх стало більше, порівняно з минулим роком, коли було 40. Лінійки та урочистостей 1 вересня не буде, проведуть перший урок і ознайомлення”.

Нагадаємо, що 2 вересня у Переяславі в університеті обговорять роль молоді у відновленні України. Як долучитись, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Нагору