ЖИТТЯ

“Секс має бути безпечним, приємним та за згодою”: у Переяславі підлітки слухали про статеве виховання

Психологиня Анастасія Бурчик провела лекцію для підлітків на тему статевого виховання. Говорили про важливе та корисне.

8 вересня у Переяславському центрі культури та мистецтв в рамках грантового проєкту “Мріємо та діємо” відбулася лекція для підлітків 13-17 років на тему статевого виховання. Говорили про фізіологію, стосунки, гігієну та довіру. Провела її психологиня Анастасія Бурчик. Журналістка Інформатора розповідає, як це було.

Часто батьки не знають, як правильно розпочати розмову зі своїми дітьми на делікатні та інтимні теми, тож ця лекція була важливим кроком для підлітків у пізнанні дорослішання свого тіла. Вона складається із двох циклів. На цій зустрічі був перший, більш загальний, наступна буде присвячена контрацепції та статевому життю. Про фізіологічні зміни тіла підлітка Анастасія Бурчик розповіла таке:

– Потрібно знати фізіологічні зміни не лише свої, але й протилежної статі, аби розуміти всі природні зміни людей. У підлітків у цей час змінюється вага, зріст, голос, починає рости волосся на тілі та пришвидчується робота всіх залоз. У підлітковому віці потрібно дуже ретельно слідкувати за особистою гігієною: обов’язково приймати душ декілька разів на день, правильно мити статеві органи, користуватися дезодорантом, слідкувати за чистотою власного одягу.

Психологиня пояснила і на картинках показала, які є статеві органи у хлопчиків та дівчаток, яких видів бувають. Зазначила, що який би вигляд ваш орган або частина тіла не мали, все це є абсолютною нормою, якщо вас нічого не турбує. Поговорили і про місячний цикл, який починається у дівчаток в такому віці. Лекторка наголосила: якщо в дівчинки є менструація навіть у 10 років, вона може в будь-якому випадку завагітніти.

Потім поговорили про довіру до батьків: “Які б стосунки не були у вас з батьками, чи довірливі чи не дуже, передусім ви для них їхні діти, яких вони люблять, бережуть. Тож вони готові зробити все для того, аби ви були в комфорті та безпеці, вони підтримають вас”, – говорить Анастасія.

–  Довіра з батьками – це певні домовленості, і перше – щоб ви завжди залишалися на зв’язку, аби ваші батьки знали, де ви перебуваєте та з ким. Друге – ви маєте придумати кодове слово, аби при його звучанні батьки розуміли, що вам потрібна допомога. І третя порада – завжди звертайтесь до своїх батьків, в будь-якому випадку в підсумку ви дійдете до спільного рішення.

Що потрібно знати перед першим сексуальним досвідом?

– Ви маєте дізнатися про свого партнера якомога більше інформації. Найкраще, якщо це будуть тривалі стосунки, маєте хоча б пару раз посваритись, щоб бути впевненим, що вашому партнеру можна довіряти. Друге – все має бути за взаємною згодою, в іншому випадку це вже буде насилля. Третє – безпека перш за все, секс має бути захищеним, для підлітків найкращий варіант – презервативи. Четверте – ви повинні отримувати задоволення. Це не повинно бути примусово, боляче та неприємно. Ви маєте отримувати задоволення одне від одного, насолоджуватись процесом.

Культура згоди. Перш ніж робити якісь дії щодо людини, ви маєте запитати, чи хоче вона цього. Відповідь має бути конкретною. Гратися поняттям згоди не можна, це має бути “так” або “ні”. Вагання або мовчання не означає згоду. Щодо віртуального сексу – сьогодні це дуже розповсюджена практика. Вважається, що це не приносить жодної шкоди, адже ви не можете чимось заразитись або завагітніти, але це не так. Сьогодні ви гарно спілкуєтесь, а завтра посварились, і тоді ваші інтимні фото гуляють просторами інтернету. З цим також потрібно бути обережним.

Анастасія Бурчик розповіла та показала те, що стосується статевого виховання

Панувала довірлива атмосфера

Нагадаємо, що в Переяславі відкрили мінісадочок “Розвивашка”. Як туди потрапити, читайте за посиланням

Яна Малишко

Нагору