Інформатор Переяслав

ВЛАДА

У Переяславі планують обладнати нову систему оповіщення про небезпеку

У Переяславській громаді можуть бути нові сирени. У цьому напрямку вже почали рухатися.

Сьогодні, 13 вересня, на засіданні виконавчого комітету міськради Переяслава схвалили внесення змін до “Цільової програми із забезпечення заходів із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха”. У рамках цього передбачається виділення 50 тисяч гривень на розробку проєкту місцевої системи централізованого оповіщення. Планують обладнати новими сиренами 12 сільських населених пунктів громади та місто Переяслав. Тепер таке ж рішення мають прийняти на сесії міської ради, 15 вересня. Про це повідомляє Інформатор.

– У листі від серпня “Укртелеком” довів до нашого відома, що знімає із себе відповідальність за переяславську мережу оповіщення, змонтовану у 70-80-х роках, – зазначила керуюча справами виконкому Тетяна Гич. – Передав права на обслуговування так званому казенному підприємству “Укрспецзв’язок”, яке повідомило нам, що не має ні спеціалістів для відновлення системи в разі її поломки, ні взагалі можливості технічного обслуговування мереж. Окрім того, у липні-серпні було зафіксовано близько 19 звернень щодо крадіжки кабелів, що повпливало на роботу системи оповіщення.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко закцентував увагу на тому, що все частіше виникають проблеми зі сповіщеннями про повітряну тривогу. Тож такі оновлення будуть втілюватися не лише в нас, а і в інших громадах Київщини.

У коментарі Інформатору Тетяна Гич розповіла, що проєктант обіцяє завершити свою роботу за кілька тижнів. Монтаж самої системи також займає до кількох тижнів. Щодо кількості точок сповіщень та вартості загальних робіт поки що говорити зарано:

– Попередньо проєктант подивився наші села і приблизно припустив, де можна розмістити точки. Наприклад, у селі Мар’янівка живе п’ятеро людей. Він врахував і це село. Але в Мар’янівці точно ніхто встановлювати не буде, сирену буде чути із інших сіл. Тим паче, можна варіювати потужність сирени: де доречніше зробити гучнішу (відповідно дорожчу), а де вистачить слабшої. Тому навіть приблизно говорити, у скільки це обійдеться, зараз важко, – зазначила Гич.

Нагадаємо, що на цьому ж засіданні виконкому затвердили оновлений перелік стипендіатів міської ради. Їх стало більше.

Віталій Усик

Фото тематичне

Нагору