Переяслав Перейти на сайт

Інформатор вихідного дня: “Аферист із Тіндера” має навчити не попадатись на “гачок” у соцмережах

Що ми рекомендуємо подивитись у ці вихідні? Документалку від Netflix.

Раптом ви забули, нагадуємо – редакція Інформатора започаткувала нову рубрику “Інформатор вихідного дня”. Тут ми будемо ділитися з вами своїми враженнями про фільми, серіали, книги тощо. Цього разу розповімо про один з улюблених фільмів нашої журналістки “Аферист із Тіндера” (2022) від Netflix.

Це – документальний фільм про шахрая. Сюжет базується на розслідуванні норвезької газети Верденс Ганг. У ньому тонко відчувається інтрига, він викликає різний спектр емоцій. Особисто я спочатку відчула цікавість, загадку, але до кінця не покидало відчуття, що щось тут не так, в кінці були відраза, неусвідомлення та злість. Ця історія про те, скільки може коштувати “кохання всього життя” із сайту знайомств. І найголовніша її мета – аби жінки не попадались на такий “гачок”.

За сюжетом ізраїльський шахрай Саймон Лєваєв використовував застосунок Tinder, щоб знайомитись із жінками, а потім маніпулювати ними та ошукувати на величезні суми коштів. Чоловік скрупульозно створив образ алмазного магната – надзвичайно багатого та успішного чоловіка: фото та відео з подорожей і вечірок, дорогі подарунки та круті авто – все, що так приваблює більшість на сайтах знайомств.

Звісно від такого “кавалера” можна втратити голову. Цим успішно користувався Саймон, проникав у довіру до звичайних жінок. Потім вигадував історії про те, що його життя може наразитися на небезпеку він неназваних ворогів та що всі його рахунки заблоковані, тож йому терміново потрібні гроші. Шоковані жінки піддавалися на його вмовляння взяти один чи кілька банківських кредитів. Набиралися боргів на сотні тисяч доларів…

Десятки жінок постраждали від Лєваєва (до речі, це не справжнє ім’я чоловіка, він його змінив), всі вони об’єднались і зробили сміливий крок, поділившись своїми історіями на весь світ. Деякі особисто взяли участь у зйомках фільму. Від усвідомлення, наскільки реальна ця історія, стає дещо страшно.

У 2019 році Саймона спіймали. Його заарештували у Греції прямо в аеропорту з підробленим паспортом. Того ж року йому ухвалили вирок за кількома звинуваченнями: крадіжка, шахрайство та підробка документів в Ізраїлі. Саймона засудили до 15 місяців за ґратами, з яких він відсидів третину і вийшов достроково за хорошу поведінку.

Через кілька днів після виходу фільму Леваєв розмістив у Instagram повідомлення, в якому заперечував, що є шахраєм. Додав, що “настав час жінкам почати говорити правду”. Після виходу фільму компанія Tinder назавжди забанила Леваєва у додатку для знайомств.

Діліться своїми враженнями про фільм “Аферист з Тіндера” у коментарях в нашому Telegram-каналі.

А із попереднім матеріалом цієї рубрики знайомтесь за посиланням. Там – про улюблений фільм нашого редактора.

Яна Малишко