ЖИТТЯ

У Переяславі освятили альтанку біля Вознесенського собору: фоторепортаж

У Переяславі освятили альтанку, на яку нещодавно встановили купол. Як це було? 

Сьогодні, 1 жовтня у Переяславі освячували альтанку, що стоїть біля Вознесенського собору. Освячення провело духовенство ПЦУ на чолі з архієреєм ПЦУ, єпископом Луганським та Старобільським Лаврентієм. На процес освячення прийшло поглянути чимало містян. Інформатор розповість, як все пройшло.

Настоятель Вознесенського храму, протоієрей Михайло Юрченко сказав, що сьогодні ми святкуємо маленьку перемогу над руїною: “В нас є здобуток, в якому всі хто прийшов, бачать на місці почесного гостя єпископа, архієрея ПЦУ.

Архієрей ПЦУ, єпископ Луганський та Старобільський Лаврентій промовив: “Іван Мазепа поставив на українській землі великий список будівель, як пам’ять майбутнім поколінням. Його вже давно немає, але ім’я його живе”.

До слова запросили міського голову Вячеслава Саулко: “Саме на цьому місці відбувається історична подія. Найбільша та найцінніша велич Переяслава – церковно-історична. Саме тут, в цих місцях зароджувалась перша метрополія. В ці часи, ми згадуємо величний храм та собор, які є окрасою всієї України. Собор, який за власні кошти збудував Іван Мазепа, а 1 червня 1700 року він його освячував. На цьому місці, при радянському союзі знищили всі споруди та землю. Якимось чудом збереглась та уціліла капличка. Багато років вона була недоступна до нашої громади, ніхто не міг ступити на цю територію, тому що навколо височів паркан. Тут була військова частина, але завдяки небайдужим жителям громади, депутатам, меценатам, знесли споруди і розчистили територію”.

“Ми освячуємо сьогодні на перший погляд невелику споруду. Вона не має якихось охоронних номерів і архітектурних даних, але в історичних матеріалах, нам вдалось знайти інформацію про те, що це є капличка над входом в печери. Це не є вхід в льох, погреби, різні заклади. Всім відомо, що наше місто має підземні ходи, вони були з’єднані між всіма церквами, які були в нашому місті. На сьогодні наші історики кажуть, що з величного храму Вознесенського собору, печери виходили аж на берег Дніпра. І мабуть, не даремно, майже через 142 роки саме на цьому місці, де ви зараз стоїте, Тарас Шевченко змальовував Вознесенський собор, на фоні якого стояла капличка. Мабуть, зараз наша місія, зберегти цю святиню та відродити духовну і культурну спадщину України і Переяслава і ми це зробимо. Ми все зробимо, щоб це було відроджено у духовному плані і будемо продовжувати роботи. І вибачте, якщо ця покрівля має зелений колір, але я не знайду ту мідь, якою Іван Мазепа покривав цю капличку 320 років тому і яка з роками стала зеленою”, – говорить Вячеслав Саулко.

1 жовтня у Переяславі освячували альтанку біля Вознесенського собору

 

Освячення провело духовенство ПЦУ на чолі з архієреєм ПЦУ, єпископом Луганським та Старобільським Лаврентієм

На заході згадували про історію альтанки

Переяславці прийшли поглянути на освячення

Освячував альтанку архієрей ПЦУ, єпископ Луганський та Старобільський Лаврентій

Архієреєм, єпископ Луганський та Старобільським Лаврентій благословив і присутніх

 

На освячення прийшло чимало містян

Процес освячення зайняв близько години

Міський голова Вячеслав Саулко

Нещодавно на альтанку встановили купол

Настоятель Вознесенського храму, протоієрей Михайло Юрченко

Архієрей ПЦУ, єпископ Луганський та Старобільський Лаврентій виступив із промовою

Раніше ми повідомляли, що у Переяславі на альтанку біля Вознесенського собору встановили купол. Чи таким він має бути, дізнавайтесь тут. 

Оксана Симоненко

Нагору