ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: чому під час “бабиного літа” в повітрі літає павутина

Теплі дні осені називають “бабиним літом”. А чому в цей період надворі літає павутиння?

“Бабине літо” – це чудова пора, коли на календарі вже осінь, а за вікном все ще сонячна та тепла погода. Синоптики розповідають, що “бабине літо” припадає саме на ту пору осені, коли в погоді діє антициклон. Тобто ночами грунт ще не так сильно охолоджується, а вдень прогрівається хоча й істотно, але не досягає межі, яка сприймалася б як спека. Цьогоріч “бабине літо” почалось на початку жовтня, і триває кілька днів. Інформатор розповість, чому в цю пору надворі літає павутина.

Характерною ознакою “бабиного літа” є павутина, яка літає в повітрі. Її виділяють павуки різних родин. За однією із версій саме від павутини, що літає (“лето”, “літо”), та міфологічної Баби (Баба – міфічна істота в образі жінки з довгим волоссям, яка убиває або до смерті залоскотує людей, одне з найстародавніших і найбільших божеств у прото-українців, які жили у кам’яну добу та давніх українців) походить і назва “Бабине літо”.

Ще є версія, що раніше цей відрізок осені називали так не через теплу погоду. Просто в ці дні починалися жіночі турботи: баби м’яли та ткали пеньку. Літні місяці були найскладнішими для жінок. Вони працювали і в полі, і вдома. А коли підготовку до зими було закінчено, а врожай зібраний, вони дозволяли собі відпочинок на початку осені. Днів для відпочинку відводилося досить мало, як і тривалість самого бабиного літа. За цим йшли жіночі роботи знову – рукоділля, стелили льон, пряли на веретені.

Найбільш активними у цей період є павуки із сімейства лініфіїди (Linyphiidae). До початку осені з коконів вибираються маленькі павучки. Деякий час вони тримаються разом, а потім розселяються подалі за допомогою павутини. Піднявшись вище, вони розгортаються за вітром і випускають довгу тонку нитку. Вітер підхоплює її, а разом з нею і павучка, який міцно за неї тримається, і переносить його іноді на значні відстані. Саме у теплі сонячні дні “бабиного літа” можна побачити безліч подібних повітряних мандрівників. Таким способом пересувається молоде покоління багатьох павуків.

Існує кілька народних прикмет, пов’язаних із “бабиним літом”:

  • Якщо в дні молодого “бабиного літа” з’явиться веселка, буде затяжна й тепла осінь.
  • Якщо молоде “бабине літо” дощове, чекай негоди на старе.
  • “Бабине літо” сухе – осінь мокра, дощове – осінь суха.
  • Багато павутини на “бабине літо” – до ясної осені та холодної сніжної зими.
  • Якщо перший день “бабиного літа” ясний, то воно буде теплим і сонячним.

Раніше, у рубриці “Окей, Інформатор” ми розповідали, навіщо чоловікам борода. Відповідь дізнавайтесь тут.

Нагору