ЖИТТЯ

Чи відчинені укриття у Переяславі під час повітряної тривоги: перевірив Інформатор

Вчора росіяни нанесли мосовану ракетну атаку, повітряна тривога звучала у всій Україні. Чи відчинені офіційні укриття в Переяславі під час таких ситуацій?

Зранку 10 жовтня повітряна тривога звучала на всій території України. Росіяни нанесли ракетні удари по Києву, Київській області та інших населених пунктах країни. Другу повітряну тривогу оголосили вже вдень, близько 15:15. Тривала вона до 17:11. У цей час журналісти Інформатора пройшлися найближчими укриттями, перевірили, чи вони відкриті та чи спускаються туди люди.

ТОВ “НУС”, вул. Богдана Хмельницького, 32.

У приміщенні швейної фабрики укриття було відчинене, на вході – охоронець. На момент нашого перебування в укритті, там не було світла – наразі діють планові відключення електроенергії. У самому укритті є Wi-Fi-роутер, який встановили працівники компанії ХатаNET. Також передбачені спальні місця та місця для сидіння. Туалету немає, але є спеціально відведене приміщення та відра.

В укритті було дві людини. Переяславки Юлія та Світлана розповіли, що спускаються туди майже постійно: “В цьому укритті є розетки, Wi-Fi та місця, щоб сидіти. При першій повітряній тривозі сьогодні тут було багато людей, зокрема, діток з гімназії №2. Батьки приходили забирати дітей прямо з укриття. Ситуація в країні вкрай важка і хочемо, щоб все вже закінчилось”.

Підвальне приміщення основного корпусу гімназії №1, вул. Гімназійна, 4.

Школа вже була зачинена, на території також нікого не було. Тож побачити укриття не вдалось.

Художня школа, вул. Богдана Хмельницького, 47.

На вході в підвальне приміщення написано “Укриття”. Але на дверях під час повітряної тривоги висів замок.

Новозбудоване багатоповерхове приміщення навпроти будівлі ПАТ “Укртелеком”, проспект Червоноармійців.

Наразі на території проводять ремонтні роботи. Там перебувають лише працівники. Головний робітник сказав, що раніше укриття було офіційним: “Люди заходили і перебували в підвальному приміщенні. Але зараз ведуться роботи і я не можу сказати, чи є це приміщення досі укриттям”.

Вул. Шкільна, 45, підвальне приміщення (там, де редакція “Вісника Переяславщини”).

Вхід в укриття – на задньому подвір’ї. Поспілкуватись вдалось з власником приміщення Володимиром Борисовим, в якому він надав безкоштовне укриття. Розповів, що вночі тут чергує охоронець, а вдень ключі від укриття є в працівників. Також на дверях, які ведуть в укриття, є номер інспектора з благоустрою Михайла Галагана. За потреби і він може відкрити сховище.

Володимир Борисов розповів, що в укритті є лавки для сидіння: “Стосовно туалету, то його немає, але є вихід, через який можна пройти в будівлю і відповідно дістатись у вбиральню. Ліжок також немає”.

Заклад дошкільної освіти “Любавонька”, вул. Грушевського.

Жителі мікрорайону Спаська Левада сказали нам, що укриття на території садочка вже не працює. Вхід на територію був зачинений.

Із повним актуальним списком укриттів у Переяславській громаді ви можете ознайомитись за посиланням.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Нагору