ЖИТТЯ

День захисників та захисниць України: що треба знати про свято

День захисників та захисниць України: кого варто вітати, а кого точно не треба. Історія свята.

Сьогодні, 14 жовтня, – День захисників та захисниць України. В цей день дякують та вшановують пам’ять. Його відзначають одночасно з Днем українського козацтва та святом Покрови Пресвятої Богородиці. Офіційно свято запровадили у 2014 році на початку збройної агресії Росії проти України. Інформатор Україна зібрав все про День захисників та захисниць України в одному матеріалі.

Історія свята

Після початку російсько-української війни у 2014 році постала потреба заснувати день для вшанування всіх, хто став на захист України. Одночасно з цим в Україні тривав процес декомунізації та відмови від усього радянського. Тому у 2014 році на заміну 23 лютого — Дня захисника вітчизни, президент запровадив День захисника України.

Дату обрали не випадково – 14 жовтня також святкують Покрову Пресвятої Богородиці та День українського козацтва, тож у цей день українське військо вшановували історично. Також 14 жовтня традиційно відзначають як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху. З 2015 року 14 жовтня день офіційно зробили державним святом та вихідним.

14 липня 2021 року парламент змінив колишню назву свята на День захисників і захисниць України. Колишня назва не в повному обсязі передавало його суть і зміст. Адже поруч із чоловіками країну захищають і жінки. Використання коректних назв дозволяє адекватно відобразити роль обох статей – і жінок, і чоловіків, – у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

Кого треба і кого точно не треба вітати з цим святом

В сучасній Україні в цей день вітають тих, хто причетний до захисту країни. Передусім це військові – і чоловіки, і жінки. Окрім того, доречно вітати всіх, хто причетний до оборони України в той чи інший спосіб:

  • рятувальники;
  • медики;
  • добровольці;
  • правоохоронці;
  • волонтери та навіть просто люди, які постійно роблять свій вклад у зміцнення обороноздатності нашої держави.

Не варто вітати з Днем захисників та захисниць всіх чоловіків, а тим паче хлопчиків – наявність тих чи інших статевих ознак не робить з людини захисника та “майбутнього захисника”. Не варто розсилати всім навколо мільйон листівок у Viber, влаштовувати спектакль з роздачею в школі чи в колективі на роботі шкарпеток, дезодорантів і шоколадних пістолетів. Натомість краще подякувати захисникам та захисницям за їхній вклад, вшанувати загиблих, а у навчальних закладах – влаштувати просвітницько-патріотичні заходи.

Як відзначатимуть День захисників та захисниць у 2022 році

В Україні цього року масштабних заходів до свята не заплановано за зрозумілих причин. Натомість в рамках Всесвітньої компанії #DefendingUkraine мітинги на честь Дня захисників та захисниць пройдуть у 50 містах різних країн світу. Під час мітингів учасники будуть ставати у символічне “Коло оборони” навколо пам’ятників, будівель чи впізнаваних споруд у своїх містах, ніби захищаючи те, що всередині (символ свободи чи демократії).

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору