Переяслав Перейти на сайт

Яку допомогу нададуть у “Пункті незламності” Переяслава на випадок блекауту: відеосюжет

У Переяславі діють “Пункти незламності”. Розповімо про один із таких пунктів.

У Переяславі на вулиці Сковороди, 11 в одному приміщенні функціонують пункт обігріву і “Пункт незламності”. Пункт обігріву створили для того, щоб допомагати бездомним особам в осінньо-зимовий період. У воєнний час там зробили все необхідне, щоб люди могли там перебувати під час блекауту.

Детальніше про те, що є у пункті та чим тут допомагають, Інформатору розповіла генеральна директорка Центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції, Раїса Голованова.

– Пункт обігріву, який діє вже декілька років залишається в цьому приміщенні. У воєнний час ми розгорнули тут ще “Пункт незламності”, згідно Державної програми. Постаралися забезпечити пункт всіма необхідними потребами, якими люди зможуть скористатись під час надзвичайних ситуацій. Готові прийняти в пункт близько 100 осіб, для цього місця достатньо. В пункті є стаціонарний телефон, який інколи працює і без електроенергії. У денний час в пункті працює штат Центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції, присутня медична сестра. У вечірній час залишаються працівники охорони, які мають відповідні посадові інструкції станом на воєнний час. В тому випадку, якщо люди приходитимуть масово, то увесь штат працівників центру працюватиме цілодобово. Згідно з законодавством, ми маємо право переводити людей на такі роботи. З кожним працівником це рішення обговорено і вони в свою чергу дали згоду працювати в таких умовах та надавати відповідні послуги.

Раїса Голованова перерахувала, що зможуть надати у пункті у випадку блекауту: “Ми отримали продуктові набори від гуманітарного штабу міськради. В ці набори входять чай, цукор, печиво, чай, каші, консерви. Якщо людина перебуватиме у пункті більше 5-10 годин, то відповідно може користуватись відповідним харчуванням. Якщо люди перебуватимуть в умовах надзвичайної ситуації більше двох діб і більше, то будемо продумувати видачу гарячої їжі хоча би раз в день. Готувати цю їжу будемо або з допомогою польових кухонь і провозити в пункт або власними силами. В пункті достатньо одягу, він не новий, але придатний для носіння. Його ми отримали від облдержадміністрації та міськради. Кількість питної води в бутилях та пляшках достатня, щоб потриматись тиждень. Є надвірний туалет, теплі ковдри, подушки. Нещодавно ми отримали двох ярусні матраци у кількості 100 штук, які розстилатимемо на підлозі та можна буде прилягти, відпочити. Для першої, невідкладної допомоги передбачена аптечка. В разі надзвичайної ситуації, буде присутній досвідчений психолог з нашого штату, з яким люди зможуть поговорити. Як керівник, я буду отримувати інформацію від міської ради про ситуацію і передавати тим людям, які знаходять в пункті”.

Провідний інженер з ремонту, Сергій Сога розповів, що на час критичних ситуацій в пункті працюватиме генератор: “Якщо електроенергію відключать в нічний час, то охоронці підключають аварійне освітлення. Під час включення аварійного освітлення будуть функціонувати три вихідні розетки, в двох із них можна зарядити телефон. В денний час, на місці перебуватимуть служби, які забезпечать теплопостачання та необхідну допомогу”.

Раїса Голованова додала, що під час ракетної атаки і відключень електроенергії 23 листопада люди ще не приходили, а залишались у своїх домівках: “У вечірній час в пункті відкрита хвіртка та одні вхідні двері. На територію та будівлю світить ліхтар і ми бачимо, якщо хтось заходить. Знаючи ще по мирним часам, люди починають звертатись, коли надворі більше 10 градусів морозу. Якщо людина не має свого постійного місця проживання, то ми влаштовуємо її в громадські організації, з якими співпрацюємо або в державні будинки-інтернати”.

Загалом у Переяславській громаді є шість “Пунктів незламності: 

У Переяславі на вулиці Сковороди, 11 в одному приміщенні функціонують пункт обігріву і “Пункт незламності”

В пункті є запаси їжі на випадок надзвичайних ситуацій

Готувати їжу, на випадок надзвичайної ситуації зможуть, поки буде газ

В пункті передбачені туалет, душ та пральна машина

В пункті є чимало одягу, який зможуть надати людям в разі необхідності

Передбачене і місце для читання

В будинку два поверхи і в разі надзвичайної ситуації в пункті зможуть розмістити до 100 осіб

В денний час в пункті чергує штат Центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції

В пункті є окермий медичний кабінет, де можуть надати медичну допомогу

Ліжка в масажному кабінеті можна буде використати для спання

У “Пункті незламності” є запас питної води

При відключенні світла, працюватиме генератор

В разі надзвичайної ситуації, люди зможуть використовувати туалет надворі

Нагадаємо, що на Переяславщині діють “Пункти незламності”.  Де саме, дізнавайтесь тут. 

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.