ЖИТТЯ

Коли святкують Різдво жителі Переяслава: опитування на вулицях міста

В Україні Різдво часто святкують двічі 25 грудня та 7 січня. Що з цього приводу думають переяславці?

25 грудня Різдво святкують ті християни (і католики, і православні), церкви яких послуговуються григоріанським календарем. Українці також живуть за цим календарем, але от Православна церква України досі користується юліанським, за яким Різдво припадає на 7 січня. Однак багато українців уже зараз святкують тоді, коли й більша частина цивілізованого світу, – 25 грудня. Інформатор вирішив дізнатись у переяславців, коли ті відзначають Різдво.

У додатку “Дія” також провели стосовно цього опитування. У ньому українцям запропонували чотири варіанти для голосування. Серед них – 25 грудня, 7 січня, обидві дати або ж варіант “Не святкую Різдво”. Найбільше підтримали дату святкування Різдва 25 грудня. Ця відповідь набрала майже 60% (903 265). А святкування 7 січня обрали 25% користувачів (390 125). Обидві дати обрали 12,59% (192 788). Не святкують Різдво майже 3% громадян (45 075).

Інформатор провів таке ж опитування у своєму Telegram-каналі, де було три варіанти відповідей. Серед них – 25 грудня, 7 січня або ж варіант “Взагалі не святкую Різдво”. Найбільше переяславців 72% (844 користувачів) проголосували за варіант 7 січня. За святкування 25 грудня голоси віддали 20% (229 людей). Взагалі не святкують 8% (95 користувачів).

Трішки про різдвяні традиції

Зазвичай господарі сумлінно готуються до свята, наводять порядки, прикрашають і декорують будинок. Кожна господиня на Святвечір готує 12 пісних страв, які уособлюють 12 апостолів Христа. Розпочинається родинне свято із запалювання свічки, потім голова сім’ї промовляє молитву, всі по черзі куштують першу страву і переходять до святкової вечері.

Відмінністю між католиками та православними є перша страва, з якої починають частування за святковим столом. Католики починають трапезу з облаток (тонкі білі коржики) або гостії (євхаристійний хліб), якими причащають парафіян у церкві. Головна страва, з якої розпочинається різдвяна трапеза у православних вірян і яку необхідно подавати першою, є кутя. Вона символізує достаток і добробут в домі та завжди робиться солодкою. Її готують з пшеничної або ячмінної каші з додаванням великої кількості родзинок, маку, меду та горіхів.

Раніше ми розповідали, як так сталося, що в Україні Різдво святкують двічі. Грунтовне дослідження – за посиланням.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору