ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: інакший Санта, грабіжники, Різдво та мікс жанрів є у фільмі “Люта нічка”

Фільм “Люта нічка” розповість про Різдво та Санту, але зовсім не так, як ми до цього звикли. Чому його варто подивитись?

Рубрика “Інформатор вихідного дня” не перестає дивувати різноманітністю вподобань нашого колективу. Є ще так багато цікавих фільмів з неочікуваними сюжетними подіями. “Люта нічка” (2022) режисера Томмі Вірколи перевертає всі уявлення про Санту та різдвяні свята. Журналістка Інформатора розповість про нього більше.

За сюжетом фільму заможна родина збирається у заміському будинку своєї “голови” – мами, – аби відсвяткувати Різдво. Але і без того напружену атмосферу між членами сім’ї ще більше затьмарили грабіжники. Вони взяли всіх у заручники, звичайно ж, заради грошей. Але є серед захоплених маленька дівчинка, яка досі вірить у Санта Клауса, і просить його про допомогу. І він відгукнувся. Щоправда, реальний Санта у цьому фільмі дещо інакший. Він чимало прожив, багато бачив, тому сприймає все через призму свого досвіду, далеко не завжди позитивного. А ще – раніше він був безжальним вікінгом. Думаю, вдосталь описувати його образ, бо це вже будуть спойлери.

Цей фільм вмістив у собі різні жанри: екшн, комедія, кримінал, трилер, фентезі. Класно зіграли на контрасті, що у здавалось би різдвяній казці так багато жорстоких кривавих сцен. Дітям до перегляду точно не рекомендую, адже сімейним це кіно не назвеш. Навіть мені на деяких моментах доводилось заплющувати очі, бо вбивства були аж надто страшними. Саме це дещо зіпсувало враження від фільму, але загалом він мені сподобався.

Як би там не було, добро перемогло зло. Були й сюжетні лінії про сімейні стосунки: як між батьками та дітьми, так і між коханими людьми. Чому улюблений син може ненавидіти свою маму? Чому, здавалось би, ідеальне подружжя з чудовою донькою не може чи не хоче бути разом? Зрештою, як і в будь-якій казці, все налагодиться, втім, конкретних відповідей на всі питання ми не отримаємо.

Були й кумедні епізоди, які відсилають до фільму “Сам удома”. Це варто побачити на власні очі. Я лише задумалась: якщо такі події, як у фільмі, стануться в реальному житті, то це було б у всіх новинах. Уявлення не маю, як сценаристи (у цьому випадку Пет Кейсі та Джош Міллер) додумуються до такого. Ніяк не можна не відзначити гру Девіда Гарбора у ролі Санта Клауса. Цього актора ви могли бачити у серіалі “Дивні дива” у ролі копа. Однак тут він був настільки органічним, що я згадала про це, лише коли читала деякі факти про фільм.

Якщо ви думаєте, що “Люту нічну” краще дивитись напередодні Різдва, тому варто почекати рік, то це не так. Фільм не приносить святкового настрою, він дає зовсім інші емоції. Якщо вам хочеться відволіктись, попереживати за щось, окрім війни, та посміятись, то це вам підійде прямо зараз.

Нагадаємо, що тиждень тому в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповідала про серіал “Спіймати Кайдаша”. Вона вважає його проривом в українському кінематографі.

Оксана Симоненко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору