Щонеділі на переяславському базарі збирається чимало людей. Сьогодні ажіотаж був біля молочних прилавків.
29 січня у Переяславі зранку була мінусова температура та хмарна погода, але традиційним недільним торгам це не завадило. О пів на восьму вулиця Шкільна тільки починала оживати. Продавці розкладали товари на прилавках, а покупці потроху приходили на закупи. Сьогодні у торговців можна було знайти креветки, різні фрукти та квашені овочі. Інформатор розповість детальніше, які продукти були на базарі та які зараз ціни.
У м’ясному павільйоні, як завжди, вибір великий, але багато людей не було. Майже у кожної продавчині на прилавку можна знайти свіже сало. Свинячий окіст продавали по 170 гривень за кіло, а кілограм жиру можна було купити за 50. Загалом ціни суттєво не змінились, зараз вони такі:
- Телятина (1 кг) – 160-280
- Сало (1 кг) – 200-260
- Лопатка свиняча (1 кг) – 150-170
- Ошийок (1 кг) – 160-175
- Підчеревина (1 кг) – 230
- Биток (1 кг) – 180
- Свиняча печінка (1 кг) – 60
- Антрекот (1 кг) – 250
- Ребро свиняче (1 кг) – 180
- Тушка курки бройлер (1 кг) – 120
- Філе куряче бройлер (1 кг) – 150
- Курячі крила (1 кг) – 115
Майже всі містяни за фруктами та ягодами у неділю поспішають на “Даринок”. Сьогодні там був великий вибір сушених продуктів. Горіхи можна було придбати по 30 гривень за кілограм, топінамбур – за 25, гарбузове насіння та сушені яблука віддавали за 20 гривень/кіло. В однієї продавчині ще вдалося знайти малину, яку вона продавала по 200 гривень за 1 кг. Навпроти “ЕКО-маркета” торгували екзотичними фруктами, наприклад ананаси продавали по 83 гривні за кілограм. Ціни на інше такі:
- Яблука (1 кг) – 10-15
- Виноград (1 кг) – 110
- Апельсини (1 кг) – 70
- Мандарини (1 кг) – 65
- Банани (1 кг) – 53
- Гранати (1 кг) – 95
- Ківі (1 кг) – 75
- Лимони (1 кг) – 70
- Обліпиха (1 кг) – 200
- Шипшина (1 стаканчик) – 20
Овочів було не так багато, як фруктів. Найчастіше у продавців можна було побачити моркву та картоплю. Також активно торгували квашеними овочами. Квашені огірочки продавали по 70 гривень за кіло, а капусту – по 60 гривень за 1 кг. Вдалося знайти авокадо, яке продавали по 50 гривень за кіло. Ціни на інше такі:
- Морква (1 кг) – 15-30
- Картопля (1 кг) – 12
- Капуста (1 кг) – 22
- Буряки (1 кг) – 10
- Цибуля (1 кг) – 35-40
- Петрушка (100 г) – 15-20
- Зелена цибуля (100 г) – 25-30
Найбільший ажіотаж був у молочних рядах. Домашнє молоко та сметана користується великою популярністю на базарі: в порівнянні з деякими іншими продуктами, розкуповували їх дуже швидко. Найбільше на прилавках було сиру. Ціни суттєво не змінилися:
- Молоко (1,5 л) – 35-40
- Сир (1 кг) – 120-135
- Знежирений сир (1 кг) – 80
- Бринза (1 кг) – 160-200
- Вершки (1 л) – 160-180
- Сметана (1 л) – 90-120
- Масло (1 кг) – 240-250
- Домашні курячі яйця (десяток) – 70-75
Біля рибних прилавків було не так багато людей, але все ж свіжу рибку активно купували. Вибір товару був досить великий. Продавали хек по 135 гривень за кіло. Бротолу пропонували за 150 гривень за 1 кг. Одна продавчиня продавала креветки по 370 грн за кілограм. Ціни загалом не змінились:
- Карасі (1 кг) – 60-80
- Карасі чищені (1 кг) – 80
- Піленгас (1 кг) – 65-70
- Судаки (1 кг) – 170
- Коропи (1 кг) – 120-130
- Філе коропа (1 кг) – 240-250
- Товстолоби (1 кг) – 70-75
- Філе товстолоба (1 кг) – 180
- Стейк товстолоба (1 кг) – 170-180
- Філе сома (1 кг) – 240
Нагадаємо, що у недільний вихідний ви можете приготувати м’ясо по-французьки. Рецепт шукайте тут.
Яна Малишко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.