ЖИТТЯ

На водоймах Київщини невдовзі заборонять виловлювати щук

На Київщині вперше окремо заборонять вилов щуки. Чому та коли?

Із 15 лютого на території Київщини у всіх рибогосподарських водних об’єктах та їхніх частинах встановлять заборону на вилов щук. Вона триватиме до 31 березня 2023 року. Мета заборони – забезпечення охорони щуки під час її міграції та відтворення, збільшення її запасів на водоймах. Про це повідомили на Facebook-сторінці Київського рибоохоронного патруля, передає Інформатор.

“Ця заборона в Україні вводиться вперше і нарешті відповідатиме логіці процесу розвитку цього виду риб. Адже щука – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами інших видів. Термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності. Адже безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. А особливої охорони її плідники потребують під час масових нерестових міграцій, протягом яких щука є дуже вразливою до вилову”, – йдеться в повідомленні.

Вилов щук під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр порушнику доведеться сплатити 3 тисячі 468 гривень.

Нагадаємо, що на Переяславщині рятувальники нагадали правила безпеки на водоймах взимку. Деталі читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору