ЖИТТЯ

“Після 3 тисяч свічок почали рахувати їх коробками”: як Ірина Триголос із Переяславщини допомагає захисникам

Волонтерка Ірина Триголос за понад 6 місяців виготовила 80 коробок окопних свічок. Розповіла про це детальніше.

Волонтерка Ірина Триголос із Цибель (Циблівська ТГ) виготовляє окопні свічки для ЗСУ вже понад 6 місяців. Допомагає їй в цьому чоловік Сергій Триголос, який вирізає смужки для свічок з картонних коробок. Доньки 9-річна Анна та 5-річна Анастасія роблять малюнки для військових. Інформатор дізнавався більше про процес виготовлення окопних свічок.

– Із самого початку, ще коли почалась АТО, нам з чоловіком ця тема була болючою. Тож, коли у садочку чи школі збирали продукти, ми долучались: пекли пиріжки, паски, готували закрутки – все передавали, – розповіла Ірина Триголос. – Одного дня, вже після початку повномасштабної війни, я натрапила на допис волонтера Дмитра Приходька про виготовлення окопних свічок. Вже наступного дня зробила публікацію про те, що мені потрібні баночки, папір та коробки. Разом з доньками поїхали на велосипедах збирати матеріали. За пів дня ми привезли та заставили матеріалами пів нашого двору. Так і почала виготовляти окопні свічки у серпні минулого року.

Ірина Триголос зазначила, що спочатку виготовлені свічки рахували, а коли перейшли за 3000, підрахунок проводили коробками.

– 6 лютого я зробила звіт, визначила, що із серпня передали 80 коробок із свічками. Баночки віддавали небайдужі люди, бувало, приходжу додому, а біля паркану стоїть пів мішка баночок. Наразі, окрім допомоги небайдужих, доєдналась волонтерка Ольга Дрига, яка організувала у Переяславі пункти збору. Вона сама їх розподіляє між волонтерами, які займаються свічками. Папір спочатку надавали у циблівському відділенні “Нової пошти”, а зараз чоловік бере його у себе на роботі. Віск, звісно, передають пасічники, було й таке, що бабуся назбирала недопалки маленьких свічок і передала мені. Парафін нам приходить у мішках пластинами. Я його замовляю у постачальників за кошти, які надсилають небайдужі. Обов’язково парафін має бути харчовий, технічний не підійде, адже він має специфічний запах. Мій чоловік у дворі рубає цей парафін сокирою під розмір чайника, в якому потім його плавимо. Коли в мене є парафін, то працюю тільки ним, а коли з’являється бджолиний віск, то можна поєднувати.

Виготовлені свічки передають волонтерам Інні Марченко та Руслану Стародубу. Також відправляють тим, хто звертається особисто або до Циблівської сільської ради.

Старша донька Анна розповіла, що для військових готують різноманітні малюнки, пишуть слова підтримки та навіть віршики: “Найбільше мені подобається малювати, як воїни захищають нас від обстрілів”. Ірина додала, що Анна придумала малюночки, де дитина спить у ліжечку, а воїн захищає її від ракети. Менша малює діток, колоски, квіточки. Мати Ірини Триголос, Валентина Лагутіна, пише військовим листи зі словами підтримки.

Як виготовити окопну свічку

  1. Потрібен сухий картон з паперовою поверхнею, без наліпок та наклейок.
  2. Нарізайте картон сотами вгору, щоб папір стояв вертикально висотою по формі вашої баночки.
  3. На баночку з-під кукурудзи в картон потрібно закрутити приблизно 3 гнітики. Перший гніт закручуємо на початку, другий в середині картону, а третій в кінці. У вас має вийти кругленька свічка.
  4. Заготовку вставляємо у баночку. За потреби можна закручувати виріб ще в один шматочок паперу, щоб розмір підійшов для баночки.
  5. Потім парафін або бджолиний віск кладемо в чайник чи каструлю і ставимо плавити на плиту.
  6. Коли парафін розплавився – заливаємо його в підготовану баночку. Обов’язково потрібно заливати парафіном і гнітики, щоб свічка горіла, навіть попри погану погоду.
  7. Далі чекаємо, поки папір вбере в себе парафін та заливаємо ще раз, а може, і два.
  8. Після застигання свічки, можуть утворюватись дірочки, які також потрібно залити.
  9. Коли свічка готова – на скотч можна приклеїти патріотичну наклейку або малюнок.

Якщо ви хочете допомогти Ірині Триголос фінансово, відправляйте гроші на карту 5457 0822 7593 5190 (Ірина Триголос).

Баночки для окопних свічок

Такий мають вигляд майже готові свічки

Ірина Триголос виготовляє окопні свічки із серпня 2022 року

Недопалки від свічок також можна використати з користю

Парафін розплавляють, а потім заливають ним свічки

Бджолиний віск Ірині Триголос передають пасічники

На готові свічки можна клеїти малюнки або наклейки

Фраза “Зігрій соколика” стала для Ірини гаслом

В яєчні комірки Ірина кладе переплавлені недопалки свічок, а потім розрізає їх на частини, щоб захисники розпалювали буржуйки

Мати Ірини Триголос, Валентина Лагутіна, пише військовим листи зі словами підтримки

Нагадаємо, що у Переяславі протягом тижня збирають продукти, матеріали на окопні свічки та гроші для ЗСУ.  Як долучитися, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Відео та фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору