ЖИТТЯ

Чому 8 Березня – це не “свято весни та жіночності”

Чому Восьме березня – це не “свято весни і жіночності”? Пояснюємо простими словами.

8 березня – це Міжнародний день захисту прав жінок. День, коли святкують здобутки, які вже вибороли жінки в минулому, озвучують проблеми, з якими стикаються жінки в теперішньому, та плануються кроки і дії на майбутнє. Суть 8 березня спотворила радянська пропаганда. Чому так сталось, пояснив Інформатор Україна.

Чому ця дата стала символічною для жінок

Міжнародний жіночий день, який ми відзначаємо 8 березня, з’явився внаслідок жіночих маршів за свої права. Починаючи від середини XIX століття, в різних країнах світу проходили мітинги та страйки жінок. Саме вони і стали передумовою для 8 Березня. Саме цього дня 1857 року працівниці фабрик у Нью-Йорку вийшли на демонстрацію за жіночі права. Вони хотіли отримати рівну оплату праці з чоловіками та знижений робочий день (від 16 до 10 годин). Активістки також намагалися привернути увагу суспільства до питань отримання жінками освіти, можливості голосувати й покращення умов праці. Завдяки цим демонстраціям по всьому світу почали з’являтися жіночі профслілки.

Через понад пів століття (28 лютого 1908 року) знову у Нью-Йорку пройшов ще один мітинг робітниць. Тоді на вулицях міста зібралося понад 15 тисяч жінок. Через два роки після цього у Копенгагені відбулася друга Міжнародна конференція жінок, які працюють. Саме тоді лідерка жіночої групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткін та активістка Роза Люксембург висунули ідею святкувати Міжнародний жіночий день на світовому рівні. Головною метою свята визначили боротьбу за права жінок.

У 1975 року в ООН офіційно постановили святкувати Міжнародний жіночий день або День боротьби за права жінок саме 8 березня. Тоді ж було запропоновано державам внести цей день до календаря своїх свят, відповідно до їхніх звичаїв і традицій.

Радянські наративи

Суть та зміст 8 березня спотворила радянська пропаганда, яка перетворила день боротьби за права жінок на день жіночності, краси та весни. Головна причина – у свідомій та послідовній політиці Радянського Союзу, де, незважаючи на видимість підтримки права жінок, вже у 30-х роках скасували всі жіночі відділи, які займалися освітою, агітацією та допомагали боротися за права жінок. Поступово навіть із листівок зникла основна тематика свята, а її замінили оспівуванням весни, жіночої краси, материнства тощо. Цим свято стало більше схожим на День матері в інших країнах.

Останніми роками в Україні почав поступово відроджуватися істинний сенс цього свята. Сприяють цьому різноманітні програми міжнародних та громадських організацій. Але в Росії, як в країні, яку весь цивілізований світ вважає країною третього світу, досі культивується радянський наратив про свято краси та жіночності.

Стандартне пояснення сенсу 8 березня у росії

Стандартне пояснення 8 березня у Росії

Вихідний чи робочий день?

Нещодавно українцям запропонували визначитися, що робити з 8 березня після перемоги у війні: залишити офіційним вихідним чи зробити робочим днем. У “Дії” провели опитування, яке показало, що більшість вважає, що цей день має бути вихідним.

Одна з найбільших громадських організацій, яка бореться за права жінок в Україні, “Марш Жінок” висловила протилежну думку та підтримує ідею зробити 8 березня робочим днем: “Повернути політичну складову дати 8 березня та позбутися традицій радянського святкування – таку мету ставлять собі багато громадських жіночих організацій, в тому числі й Марш Жінок.”

На їхню думку, такі зміни це:

  • Злам ставлення до 8 березня, як до “спеціального жіночого дня”.
  • Жінки не будуть проводити цей день на кухні, готуючи святкові страви для всіх, натомість отримуючи тюльпанчик та вітаннячка.
  • Поступова зміна ставлення до 8 березня як до радянського свята “ніжності, краси та жіночності”.
  • Повернення Маршу за права жінок сенсу спротиву та протесту, без сусідства зі святковими заходами жінок-берегинь та жіночого щастя.
  • В інформаційному просторі стане менше традиційних “весняно-жіночних” привітань та месседжів.
  • Відхід від того, що жінкам потрібен “особливий святковий вихідний”, аби зібратися на політичну протестну акцію.

“Якщо робочий день 8 березня наблизить до цієї мети – ми підтримаємо це рішення! Бо протестні акції та марші не припиняться через відсутність вихідного в цей день, а от чи залишаться “квітково-весняні” привітання та заходи, якщо не буде для цього окремого дня?”, – кажуть активістки.

Нагадаємо, що, попри війну та заклики активісток, Переяслав до 8 Березня заповнили квіти. Чи змінились ціни, порівняно з минулим роком, дізнавайтесь за посиланням.

Ірина Шпак, Інформатор Україна

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору