ЖИТТЯ

Як потрібно провести Страсний тиждень перед Великоднем: поради

Страсний тиждень – це останні дні перед Великоднем. Для православних вірян цей тиждень має важливе значення і традиції.

Останні дні перед Великоднем називають Страсним тижнем. У цей період православні згадують про останні події земного життя Христа, це час для особливо суворого посту та молитви. У цьому році Страсний тиждень розпочинається 10 квітня й триватиме до 15 квітня. Інформатор розповість, як провести цей тиждень та чого робити не можна.

Великий понеділок

У цей день в храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого брати продали в рабство. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. На службі читають євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоковниці – символ нерозкаяної душі. У понеділок також починають здійснювати чин мироваріння – виготовляють особливе освячене ароматичне масло (миро), яке застосовують для помазання після хрещення.

Цього дня починається суворий піст, можна їсти лише хліб, фрукти та овочі, а для ченців – відмова від їжі взагалі. Цього дня починається підготовка дому до свята. Чоловіки займаються дрібним ремонтом, жінки –  прибиранням, пранням тощо.

Великий вівторок

У цей день згадують, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, а також його притчі про Страшний суд і кінець світу, про десять дів, про таланти і данини кесарю. У вівторок традиційно готують одяг для свята, вибирають скатертину на святковий стіл та рушник, з яким підуть до церкви на Великодню службу, починають купувати продукти до свята. У цей день можна працювати на землі.

Велика середа

У цей день Іуда зрадив Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса. У Велику середу в храмах останній раз читають молитву з поклонами – поклони під час літургії скасовуються до Трійці. Також в цей день сповідуються. У середу завершують прибирання в хаті та починають прикрашати дім до Пасхи, купують яйця, щоб пофарбувати на Великдень.

Великий четвер 

Він вважається вчиненням першого таїнства причастя. Під час Тайної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: “Це є тіло Моє і це є кров Моя”. Потім він з учнями пішов в Гетсиманський сад помолитися – там його зрадив Іуда Іскаріот. У храмах проходить особлива служба “Дванадцяти пристрасних Євангелій”, де віряни згадують про страждання Господа.

Великий четвер називається “Чистим”. Традиційно цей день починають до сходу сонця, купанням з молитвою. Саме цього дня проводять генеральне прибирання, печуть паски, фарбують яйця.

Велика п’ятниця

Це найскорботніший день – у п’ятницю розіп’яли Христа. У храмах на службі згадують страждання Спасителя, з вівтаря виносять плащаницю – зображення Христа, що лежить у гробі. Цей день називають ще Страсна п’ятниця. Багато хто в цей день взагалі відмовляється від їжі. Традиційно цього дня скорботи поводились дуже стримано, у молитвах.

Велика Субота

За переказами, після смерті Христос потрапив у пекло – і визволив звідти душі праведників, зокрема, Адама з Євою. У храмах проходять урочисті служби, але священики вже надягають світлі святкові облачення – світ завмирає в очікуванні Христового Воскресіння. У цей день починають освячувати в храмах принесені паски і яйця.

Чого не можна робити протягом Страсного тижня:

  • веселитися, святкувати щось;
  • відмовляти у допомозі нужденним;
  • сваритися;
  • вживати лайку;
  • брехати;
  • виявляти нетерпимість;
  • порушувати піст;
  • піддаватися тілесним втіхам.

Нагадаємо, що у Переяславі цього тижня збирають допомогу військовим. Що саме потрібно, дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору