ЖИТТЯ

Як відсвяткували Зелену неділю у Переяславі: репортаж із музею просто неба

У Переяславі відсвяткували Трійцю. Як розважали гостей у музеї просто неба?

4 червня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відзначили Святу Трійцю або, як кажуть у народі, Зелену неділю. Днем раніше там встановили віху, яку за традицією прикрасили різними квітами та травами, а у неділю розпочались гуляння. Співи, танці, частування, фотозони та майстер-класи підготували організатори з НІЕЗ “Переяслав” для гостей. Інформатор розповідає, як це було.

Зелена неділя – свято, яке тісно пов’язане з природою. У наш час це складова християнського свята Трійці. У дохристиянські часи це було цілком самостійне свято, яке тривало цілий тиждень. Починалося воно у четвер та закінчувалося наступного четверга, який мав назву Русальний Великдень. Це був цілий обрядовий комплекс, направлений на зростання рослин та майбутній врожай.

Ще до початку офіційної частини у музеї зібралося багато людей: дехто гуляв територією, хтось відпочивав у затінку на природі. На базарній площі активно велись торги: можна було придбати прикраси з бісеру та коралів, іграшки ручної роботи, картини, вишивки, сувеніри, одяг та багато іншого. Також можна було взяти участь у майстер-класах з ліплення глини та прядіння. Звісно ж, таке свято не обійшлося без смаколиків та частувань, пропонували холодні та гарячі напої, різноманітну їжу та фрукти.

Розпочали програму виконанням Гімну України та хвилиною мовчання, адже 4 червня в Україні вшановують пам’ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії росії проти України. Військовий капелан протоієрей Євгеній Зотов прочитав молитву за всіх полеглих. “У цей час носили квіти на могили, зокрема троянди, які уособлювали червоним кольором пролиту кров за кожного з нас, а колючками – страждання та біль, який пережили воїни заради нашого життя”, – сказав він.

Виступив народний фольклорний ансамбль народної пісні та побутового танцю “Громиця” культурно-мистецького центру Дарницького району міста Київ. Артисти тішили глядачів близько двох годин: виконали українські пісні, танців та навіть продемонстрували театральне дійство про Маланку, залучали й гостей до забав. Окрім цього, виступив народний аматорський вокальний ансамбль “Любарчанка” Любарецького сільського будинку культури Бориспільської міської ради. А ще співали Марія Самовол із Черкаської області, Мирослава Мельник, Євген Карабанов та Banderka (Анастасія Петрова) із Переяслава.

Переяславець Роман розповів, що приїхав на свято із сином, адже давно хотів показати йому цей музей: “Ми приїхали годину тому, встигли дещо обходити та обдивитись. Син маленький, ще ніколи не був тут, я вирішив, що це чудова нагода. Йому сподобалось, все роздивлявся та розпитував. Купив йому український прапорець та лимонаду”.

Народний фольклорний ансамбль “Громиця” виступав близько двох годин

Віху на базарній площі встановили ще в суботу

Були красиві фотозони

Гостей у музеї зібралось багато

Виступив народний аматорський вокальний ансамбль “Любарчанка”

Військовий капелан протоієрей Євгеній Зотов прочитав молитву

Співали багато українських пісень

Для всіх охочих проводили майстер-класи

До танців запрошували і глядачів

Виконували ніжні, драйвові та патріотичні пісні

Така фотозона коштувала 30 гривень

Можна було випити прохолодні напої

Сувеніри на торгових прилавках також були

Нагадаємо, що 2 червня у Переяславській публічній бібліотеці відбулась творча зустріч із письменницею Людмилою Охріменко. Як це було, дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору