ЖИТТЯ

Чи є проблеми у Ташанській громаді: запитали у її жителів, а потім у Василя Вовчанівського

Як живеться у Ташанській громаді? Дізнавався Інформатор.

Ташанська громада – одна із п’яти, які сформувалися на території колишнього Переяслав-Хмельницького району. До її складу входять села Ташань, Положаї, Виповзки, Горбані, Чопилки, Дениси, Мала Каратуль, Воскресінське, Травневе, Шевченкове, Помоклі, Улянівка, Тарасівка, Пологи-Вергуни. Журналісти Інформатора побували у кількох із них і запитали у людей, чи задоволенні вони життям у громаді, що можна було би покращити та змінити. А з їхніми зауваженнями звернулися до голови Ташанської сільської ради Василя Вовчанівського.

Жителі Малої Каратулі переважно запевняли, що їх все влаштовує. Проте знайшлися й ті, кого не задовольняє місцева влада.

Жителька Наталка говорить, що найбільше переймається війною в країні: “Пенсія 3 тисячі 200 гривень, треба платити комунальні, але рятує субсидія. Ті, що молодші, можливо, хочуть кращого життя. У нас до старости звертайся, то він і лампочку вкрутить, і сміття вивозять. Нарікати не буду ні на що”.

Дмитро Трунов родом з Молдови: “Тут у нас є голова, він непогана людина. Зробив нам дорогу, тепер і дітям в школу краще добиратися, молодець в цій справі. Хочеться завжди, щоб було краще, але і світло є, магазини та бар – все необхідне”.

Геннадій Дуров розповів, що 28 років прожив у Малій Каратулі, нормальних житлових умов немає, а пенсія – 2 тисячі 500 гривень, місцевою владою не задоволений: “Дякувати Богу, хоч дороги посипали чимось, бо великі калюжі були. А так нічого хорошого, взимку погано чистять сніг. А до бомбосховища мені потрібно бігати аж до школи, бо воно у нас у селі єдине”.

Пані Наталка із Малої Каратулі на місцеву владу не скаржиться

Дмитро Трунов оцінив дорогу, яку нещодавно зробили у Малій Каратулі

У Виповзках жителі скарг не мали. Тільки зауважили, що є деякі проблеми з дорогами.

Пані Люба розповіла, що життям у Виповзках задоволена: “Мені дуже подобається тут жити, і люди добрі, приємно йти в магазин. Не знаю, що можна покращити в селі: дорога ніби ще живе, місцева влада також влаштовує”.

“Життя у селі нормальне, проте людей в ньому вже майже немає. Зараз старості села те, що скажуть, те він і робить, раніше, як був головою сільської ради, він виконував все всюди, нарікань на нього немає”, – розповів продавець у місцевому магазині.

Місцеві жительки додали, що на життя у Виповзках не скаржаться: “У наші роки нас все влаштовує. У нас Ярема – золотий (Олександр Ярема, директор ПП “Земля Переяславщини” – ред.): підеш до нього, він все допоможе. У нас село найкраще”.

Катерина поділилась, що в селі немає роботи для молоді: “Аби були якісь зміни на краще в селі, то я б додала роботи для молоді, це досить велика проблема. Всі і виїздять із села, бо немає де працювати, тільки на фермі, а туди ніхто не хоче йти. А дороги роблять, але не якісно, у нас їздять фури, то три дні і немає”.

Катерина розповіла, що в громаді не вистачає роботи для молоді

Жительки Виповзок нарікань на житті в селі не мають

“А що може не влаштовувати? Ніби все є, трішки займаються селом, староста у нас на місці трохи працює. Єдине, що у нас частенько бувають крадіжки на дачах, то поставили камери відеонагляду”, – розповів житель Поліг-Вергунів Віталій.

83-річний чоловік із цього села вже 13 років живе сам, говорить, що самому важко, але люди в селі не цураються: “Місцева влада по силі своїх можливостей допомагає людям. За одинокими людьми доглядають, сільська рада організовує такий догляд”.

Жителька Олеся поділилася: “Ми всім задоволені, все у нас добре. Місцева влада також влаштовує, і дороги поробили”.

Віталій з Пологів-Вергунів поскаржився, що в селі частенько бувають крадіжки

У Шевченковому на вулицях майже нікого не було. Журналістам Інформатора вдалося знайти лише двох людей, з ними і поспілкувалися.

“У селі все подобається. Якщо звернутись до старости, то завжди без проблем допоможе, порадиться із жителями. Нам обіцяють дорогу зробити, поки не розпочали, але ми надіємось. Світло, вода, газ – все є”, – розповів Григорій.

“У нас гарне село, проте, щоб воно стало кращим, потрібно менше викидати сміття на вулиці та щоб п’яні люди не ходили по вулицях. А ще порекомендував би тут зробити дороги”, – зазначив житель села Роман.

Житель Шевченкового Григорій розповів, що у селі мають зробити дорогу

У Ташані переважно говорили про дороги. Скажімо, будівельник Юрій поділився такими думками: “У нас можна було б все покращити: дороги, умови життя, інфраструктуру. Тут потрібно все з нуля починати, все ж старе, що від Союзу залишилось. Але ще трішки щось робиться: клуб, школу відремонтували”.

Валентина поскаржилася: “Якби була вода, то все б влаштовувало, зараз ось немає. Наші комунальники восени робили свердловину, щось мені пошкодили там, тепер все працює не так, як потрібно. Зверталась до них з цією проблемою, проте на мене “котять бочку” і толку ніякого. А дороги такі, що навіть на велосипеді проїхати неможливо. Як дощі, то тут такі калюжі – ні пройти, ні проїхати. Для молоді тут також нічого немає, ніякої роботи: хто зміг – всі виїхали”.

“Ми просимо, щоб нам біля церкви дорогу зробили. Так тільки обгородили і там коріння стирчить, ми пройти не можемо. Я вже разів три наших комунальників просила зробити це для нас, бо, як багнюка, ходити просто ніяк. Проте, якщо у нас якась несправність, то її швидко усувають”, – поділилась місцева жителька Ганна.

Будівельник Юрій сказав, що в Ташані можна було б покращити все

Ганна розповіла, що просила, аби біля церкви зробили дорогу

На основні зауваження жителів Ташанської ТГ відповів Василь Вовчанівський. Він також розказав про найнагальніші проблеми у громаді, роботу влади та плани.

ДОРОГИ

– Дороги понад 30 років ніхто не робив. Цьогоріч я оголосив, що це буде рік доріг. У це ми вклали 36 мільйонів гривень. Робимо передусім за пропозиціями старост ті, які вкрай потрібно зробити. Проєкт зроблений. 26 червня закінчується тендер і будемо приступати до першої черги на 15 мільйонів, друга – 3 мільйони, третя – 12 мільйонів, і це тільки на Ташань. У Горбанях зробили доріг на 6 мільйонів, у Тарасівці приблизно на 3 мільйони асфальтну дорогу до цвинтаря, таку саму ж дорогу минулого року зробили в Улянівці. Плануємо і Шевченкове, цього року туди на дороги вкладаємо понад 4 мільйони. У Пологах-Вергунах, Малій Каратулі, Воскресінському все майже зробили, у Денисах та Чопилках закінчуємо дороги.

Оскільки це перехідні кошти з минулого року, ми їх заклали, бо зараз бюджет “хромає”, податки не сплачують і в нас недовиконання буде майже 7 мільйонів. Тому першу чергу ми плануємо завершити до вересня. Якщо будуть зекономлені кошти із цієї черги, тобто роботи обійдуться дешевше, ніж ми на них передбачили, ми їх вкладемо в другу чергу. У Ташані плануємо доробити вулицю Молодіжну та до нашого Героя Віктора Краснюка. Тобто до осені по максимуму ми більшу частину доріг зробимо.

РОБОТА

– Справді, нашій молоді немає де працювати. Це моє завдання – для того, щоб зберегти село, запрошувати сюди інвесторів, аби вони вкладали та будували. У нас планується будівництво м’ясопереробного комбінату на 200 робочих місць, водночас проводжу перемовини із підприємством “Ерідон”, яке є найбільшим наповнювачем нашого бюджету (за минулий рік сплатило 62 мільйони податків, і 15 мільйонів “Євросем”, всі інші по 2-3 мільйони). У самому “Євросемі” 360 робочих місць, тому комбінат повинен тут бути, адже у людей з’явиться нова робота. Також домовляюсь про побудову агромістечка, тобто щоб і житло надавалось, і робота була. Тільки так ми зможемо утримати молодь. Також можна було б зробити маленьку швейну фабрику, аби до нас приїздили жінки працювати.

БОМБОСХОВИЩЕ

– У містах із багатоповерхівками людям, окрім укриття, немає куди подітись. А в селі “висоток” немає, всі живуть в приватних будинках, і хто побіжить у бомбосховище? 4 бомбосховища у нас працюють саме тоді, коли діти навчаються. Жителям села в кожного є де сховатися, я не бачу сенсу вкладати у це кошти, щоб вирити бомбосховище серед села, це не раціонально. За це ще потрібна відповідальна людина, адже злодіїв багато, а там і ліжка, і дитячі іграшки.

Василь Вовчанівський розказав про найнагальніші проблеми у громаді, роботу влади та плани

А що ще?

Також Василь Вовчанівський розповів, чим він занепокоєний прямо зараз: “У нас працює комунальне господарство, якому ми закупили техніку, є комбайн. Через місяць почнуться жнива, але немає фахівця, який би міг з цим управлятися. Архітектора теж не можемо знайти – із кадрами криза. Проблема ще в тому, якби не тільки старости, сільський голова та комунальники працювали, а й люди трішки біля своїх домівок прибирали, а сміття ми вивозимо, косимо.

Зараз працюємо над тим, щоб зробити бомбосховище в Ташані. Також нам дали 13 мільйонів із державного бюджету на розвиток – вкладаємо їх у три сучасні харчоблоки в трьох школах громади. Один такий вже зробили у Пологах-Вергунах, там же зробили половину підвалу сучаснішим та гарний ремонт у будинку культури в Ташані.

Виготовляємо банери для воїнів нашої громади, які загинули, хочемо зробити алею слав, туди викладемо доріжки. Також нещодавно на благодійному ярмарку зібрали 58 тисяч гривень, передали їх чотирьом нашим пораненим захисникам.

Зараз виготовляємо проєкт для створення сучасної амбулаторії. Поки на це заклали 7 мільйонів, щоби була якісна медицина. Лікарю купили автомобіль, аби він міг їздити до пацієнтів. У нас є територіальний центр для одиноких людей похилого віку, там проводимо євроремонт разом зі Студениківською громадою, яка є співзасновником”.

Нагадаємо, що у МОЗ визначили статуси лікарень Київщини. Який у Переяславської БЛІЛ, дізнавайтесь за посиланням.

Яна Малишко

Фото та відео: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору