ЖИТТЯ

У Переяславі на Водохреще люди пірнали в ополонку біля “Любокраю”

У Переяславі на Водохреще попри відсутність офіційного святкування люди занурювались в ополонку. 

6 січня в Україні вперше за новоюліанським календарем православні українці відзначають велике церковне свято Водохреще – третє і завершальне різдвяно-новорічного циклу. Основні його традиції – пірнання в ополонку та освячення води у храмах. Проте цьогоріч на Переяславщині офіційних святкувань та гулянь не проводили у жодній громаді через воєнний стан. Та чи були попри це купання в Переяславі біля однієї з найпопулярніших локацій “Любокраю” розповідає Інформатор.

Пообіді погода була хмарною, температура повітря трималася близько 1-2 градусів тепла, а всю річку вкривала крига. О 12:30 біля традиційного місця купання переяславців готельно-ресторанного комплексу “Любокрай” людей не було зовсім. Проте через декілька хвилин почали приїздити перші добровольці аби скупатися. Протягом наступної години бажаючих ставало все менше, в ополонку занурились лише декілька чоловіків та жінка.

Киянин Олександр розповів, що приїхав до Переяслава у гості до родичів, і не зміг пропустити свій “ритуал” занурювання на Водохреще, адже робить це щорічно протягом 8 років: “Пам’ятаю, коли вперше спробував то це був просто кайф, хоча й вагався тоді, але таке приємне тепло по тілу було. Відтоді кожного року пірнаю у воду де б не був. Напевно ж це працює, якщо я майже не хворію протягом року”.

Містянин Михайло поділився, що це тільки друге його занурення за все життя: “На старості вирішив спробувати того року, та й нормально, головне перебороти страх холоду, а тоді на душі тепло буде після водички”.

Нагадаємо, що рятувальники нагадали про правила купання у водоймах на Водохреще. Що варто знати читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору