ЖИТТЯ

За день пробігає близько 70 кілометрів за автобусом: для Хатіко із Переяслава шукають родину

У Переяславі шукають родину для собаки, що бігає за автобусом маршруту №35. Його історія вразить кожного.

У Переяславі шукають родину для пса, який протягом кількох місяців бігає за автобусом одного із основних міських маршрутів №35 “Спортбаза – вул. Ярослава Потапенка”. Таким чином він долає за день близько 70 кілометрів, майже не зупиняючись. Місцеві жителі прозвали його Хатіко, бо припускають, що собаку покинули господарі, які востаннє поїхали цим автобусом. Нещодавно на нього звернула увагу громадська організація із захисту прав тварин в Україні “URSA”, опублікувавши його історію. Її переповідає Інформатор.

Зоозахисники пишуть, що історія Хатіко почалася влітку 2023 року, коли під час будівництва на березі Дніпра до одного з об’єктів приблукав пес. Його шия була обмотана дротом, а рани вже гноїлися. Робітники звільнили песика, купили йому медикаменти, вилікували рани та почали підгодовувати. Так собака провів зі своїми рятівниками літо, а восени після закінчення робіт бригада поїхала з міста. Пес залишився.

Тепер кілька місяців поспіль він приходить на зупинку о 7-й ранку та біжить за автобусом №35. І так щодня з ранку до вечора, загалом він пробігає близько 70 кілометрів. “Є багато версій щодо того, чому малий так себе поводить та як там опинився. Одна з них, що саме цим автобусом поїхали чоловіки, які його прихистили, та через постійні переїзди не мали можливості взяти песика із собою. Але правду знає тільки цей відданий хвостатий друг”, – зауважують в організації.

Голові ГО “У добрі руки” Тетяні Чеботарь вдалося зловити Хатіко, щоб забрати до притулку, але той почав гавкати та скавчати, а потім вирвався і побіг на те ж місце. Тоді стало зрозуміло: враховуючи його травму та прив’язку до місця, подібна різка зміна може тільки нашкодити, пишуть зоозахисники. “Але в такому режимі він довго не витримає. До того ж, траса – найнебезпечніше місце для тварин”, – наголошують.

Організація із захисту прав тварин шукає для собаки родину. Зоопсихологиня URSA вже консультує місцевих волонтерів щодо взаємодії з песиком та його підготовки до адопції, а також готова надавати подальшу підтримку майбутній родині малюка. “Віримо, що Хатіко зможе переключити свою увагу на людину, до якої захоче піти, та стане їй найвірнішим другом. І ця історія матиме щасливе продовження…”, – написали на сторінці.

“Вчора спілкувалася із зоопсихологом. Потрібна людина, яка переключить його увагу на щось інше. Інше – фізичні навантаження, щоб песик дуже багато рухався”, – написала у Facebook Тетяна Чеботарь.

Нагадаємо, що 18 листопада у Переяславі рятувальники врятували собаку із вигрібної ями. Деталі – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору