ЖИТТЯ

У Переяславі презентували книгу про Павла Скоропадського: над нею працювали двоє авторів

У Переяславі презентували книгу про Павла Скоропадського. Як це було?

17 січня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі в рамках третього всеукраїнського історико-культорологічного форуму до Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні відбулася презентація книги з нагоди 150-річчя Павла Скоропадського “Міфи і таємниці останнього гетьмана України” та творча зустріч із її співавтором Миколою Томенком. Про це повідомляє Інформатор.

У конференц-залі імені Василя Сухомлинського зібралися викладачі, педагоги, видавці та поціновувачі історії, адже тема стосувалася історії України не тільки за часів правління Павла Скоропадського, а й різних періодів існування держави в цілому. Піднімалися також теми українізації, мови, медіа-відповідальності, соціальних мереж, національної бібліотеки. Презентувати книгу про гетьмана мали її автори Микола Томенко та Павло Гай-Нижник, проте останній захворів та не зміг приїхати на зустріч.

“Міфи і таємниці останнього гетьмана України” – науково-популярне видання, присвячене життю і діяльності останнього гетьмана України Павла Скоропадського та огляду головних історичних здобутків і уроків доби Української Держави (29 квітня – 14 грудня 1918 рр.). У книзі вмістили фрагменти спогадів, статей та інтерв’ю самого Скоропадського та його доньок Єлизавети й Олени. Видання має мету допомогти широкому загалові читачів відкрити для себе таємниці й спростувати чимало міфів про добу Української Держави на чолі з останнім гетьманом. Видали її у 2023 році.

Микола Томенко розповів про створення та концепцію книги: “Я запропонував своїм колегам, зокрема Павлу Гай-Нижнику, який дуже багато писав на цю тематику, зробити не монографічне, а науково-популярне видання. Концепція, яку я запропонував, полягає в тому, що ми не використовуємо цитування та посилання, а беремо історію життя Скоропадського та історію доби Української Держави за його правління, ділимо на найважливіші розділи в історичному, галузевому та хронологічному порядку і під кожним розділом рекомендуємо якусь літературу, яка б розширила знання на цю тему. Мені був важливий досвід, який сьогодні актуальний, тому зробив і кілька розділів з гуманітарною сферою”.

Микола Томенко – український політик та громадський діяч, лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна”. Доктор політичних наук, професор та кандидат історичних наук. Автор понад сотні наукових статей. Вже досить довго співпрацює з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі.

Павло Гай-Нижник – український історик, поет, громадсько-політичний діяч. Доктор історичних наук, автор і співавтор 57 наукових монографій та близько 1000 наукових публікацій з історії та політології. Лауреат Міжнародної літературної премії імені І. Кошелівця, академік Української академії наук, академік Академії політичних наук України, президент-академік Української академії геополітики та геостратегії.

У Переяславському університеті відбулася творча зустріч із Миколою Томенком

Автор презентував книгу “Міфи і таємниці останнього гетьмана України”

Ректор УГСП Віталій Коцур також долучився до заходу

На зустріч завітали викладачі університету

Книгу присвятили життю і діяльності останнього гетьмана України Павлу Скоропадському

Нагадаємо, що читачі Інформатора визначають найвпливовішу людину Переяслава. Зараз обирають фіналіста із третьої п’ятірки претендентів.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору