ЖИТТЯ

ЗСУ збили над Азовським морем російський літак та підбили ще один: що позитивного було цього тижня

ЗСУ збили над Азовським морем російський літак, партизани підірвали авто з окупантами у Мелітополі та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ЗБИЛИ НАД АЗОВСЬКИМ МОРЕМ РОСІЙСЬКИЙ ЛІТАК ТА ПІДБИЛИ ЩЕ ОДИН

14 січня українські військові уразили два російські літаки над Азовським морем. російський розвідувальний літак А-50 збили, а ворожий Іл-22М зазнав пошкоджень. Про це з посиланням на власні джерела повідомило “РБК-Україна”.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Мисягін зазначив, що українські підрозділи завдали вогневого ураження по двох російських літаках близько 21:00.

Літак дальнього радіолокаційного стеження А-50 та ІЛ-22М перебували над акваторією Азовського моря.  У результаті А-50 збили, а ІЛ-22М зазнав пошкоджень. Він перебував в повітрі, намагаючись дістатися до найближчого аеродрому, проте зник із радарів після початку зниження в районі Керчі, пише Мисягін.

Згодом, знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління противника Іл-22 підтвердив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.  “Дякую Повітряним силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї”, – зазначив Залужний.

Партизани підірвали авто з окупантами у Мелітополі

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області сили опору підірвали автомобіль з чотирма окупантами. Вижили не всі. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними розвідки, потужний вибух пролунав 14 січня на вулиці Гоголя. Унаслідок проведеного українськими партизанами “спеціального заходу” був підірваний автомобіль окупантів УАЗ Patriot. Разом із московським позашляховиком ураження зазнали четверо солдатів рф. На місце виїхали медики, але, за попередньою інформацією розвідки, “лікарі знадобилися не всім”.

Точна кількість загиблих і поранених російських військових уточнюється, додали в ГУР. Прилеглі до місця події вулиці перекрили окупанти.

Еммануель Макрон анонсував візит до України та передачу 40 ракет великої дальності SCALP

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що планує в лютому відвідати Україну, а також анонсував передачу додаткових 40 ракет великої дальності SCALP і “сотні бомб”. Про це повідомляє BFM TV з посиланням на AFP.

Франція вже надавала SCALP влітку 2023 року. Ці ракети здатні вражати цілі, розташовані на відстані 500 кілометрів. Під час попереднього постачання тодішній міністр оборони Себастьєн Лекорню зазначав, що передані Україні ракети модифікували, зменшивши радіус дії до 250 кілометрів.

Макрон також заявив, що Франція “в процесі завершення угоди про безпеку” на зразок до тієї, яку уклали Київ і Лондон. За словами французького президента, Франції та Європейському Союзу “доведеться ухвалити нові рішення в найближчі тижні та місяці, щоб не дати росії перемогти”.

Німеччина надасть Україні військової допомоги на понад сім мільярдів євро

У 2024 році Німеччина надасть Україні оборонну допомогу на суму в понад 7 мільярдів євро. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. “Президент Байден і я погодилися: ми хочемо продовжувати надавати Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку. Сьогодні я розмовляв з президентом США телефоном. У 2024 році Німеччина надасть військові товари на суму в понад сім мільярдів євро”, – заявив Шольц.

За даними ЗМІ, Шольц планує порушити питання про постачання зброї для України на наступному саміті Європейського Союзу. Він планує провести додаткові дебати з іншими лідерами ЄС щодо цього. У коментарі журналістам канцлер Німеччини казав, що деякі країни не надсилають стільки зброї, скільки могли б. Шольц заявив, що заплановані поставки зброї від більшості країн-членів ЄС надто малі та закликав підрахувати та порівняти військові поставки до України. Європейська служба зовнішніх справ (ЄСЗС) має представити результати відповідного аудиту до саміту лідерів ЄС 1 лютого.

За даними Кільського інституту, який підраховував військову допомогу Україні з даних у відкритому доступі, Німеччина є другим найбільшим донором військової допомоги 2023 року після США, виділивши Україні 17,1 мільярда євро. За нею йшла Велика Британія з 6,6 мільярда євро, а також північні та східні країни ЄС. Франція внесла лише 0,54 мільярда євро, Італія — 0,69 мільярда євро, а Іспанія — 0,34 мільярда євро.

Перша мобільна аптека запрацювала на Харківщині

У Харківській області розпочала свою роботу перша в Україні мобільна аптека. Вона доставлятиме ліки до 80 населених пунктів області, у яких немає звичайних аптек. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Мікроавтобус із ліками курсуватиме від однієї з українських аптечних мереж. Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. У МОЗ зазначили, що маршрут спиратиметься на потреби громад, визначені сімейними лікарями, а також на безпекову ситуацію в регіону.

“Сподіваюся на активну позицію та залученість інших суб’єктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України. Дуже важливо об’єднати зусилля влади й бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів”, – закликав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Мобільна аптека відпускатиме медпрепарати за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Усі рецептурні препарати продаватимуться виключно за рецептом – як паперовим, так і електронним. Водночас у таких аптеках заборонили продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору