ГРОШІ

Із 1 квітня майже втричі зросте сплата за розміщення тимчасових підприємницьких споруд у Переяславі

Із 12 до 30 відсотків – у Переяславі зросте плата за розміщення ТС. Тепер всі будуть у рівних умовах.

На сесії міськради Переяслава 21 березня внесли зміни до “Порядку розміщення тимчасових споруд (ТС) торгівельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності”. Одна зі змін – суто технічна: у Порядку всюди замінять слово “Переяслав-Хмельницький” на “Переяславська міська територіальна громада”. Інша ж стосується підвищення вартості сплати до бюджету за розміщення ТС. Про це повідомляє Інформатор.

Згідно з рішенням, відсоток пайової участі змінили із 12% до 30%. Зміна стане чинною із 1 квітня цього року. Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко, який доповідав з цього питання, пояснив причини: “У нас 39 так званих МАФів, а це ті ж самі тимчасові споруди, дозвіл на які видавали раніше, перебувають на орендній платі 30%. Всі решта 206 тимчасових споруд платять до бюджету громади 12%. У середньому сплата у рік за тимчасову споруду площею 30 квадратних метрів становить близько 3 тисяч гривень. За таку ж споруду інші підприємці платять 8 тисяч 500-9 тисяч гривень. Це рішення дасть можливість привести до рівних умов людей, які сплачують за розміщення ТС, збільшить надходження до бюджету приблизно на 1 мільйон гривень на рік. І ці гроші можна буде витрачати на благоустрій території”.

Депутат Григорій Ярема поцікавився, чи можна було б ці гроші витрачати не на благоустрій, а на ЗСУ. Начальниця фінансового управління Юлія Жарко відповіла, що саме цей вид податків передбачає лише таку можливість видатків. Натомість, голова депутатської бюджетної комісії Олексій Дикий апелював, що, приймаючи бюджет на рік, можна буде просто не закладати цей умовний мільйон на благоустрій, а потім перенаправити на ЗСУ.

Також депутатів турбувало, що підвищення тарифів під час війни – це недоречне рішення. Мовляв, якщо підприємцям доведеться більше платити за оренду, то й ціни у їхніх закладах зростуть, і зрештою, розплачуватимуться за все звичайні люди. Та все ж дійшли висновку, що для бізнесу 9 тисяч на рік – не така й значна сума, а бюджет громади необхідно наповнювати. Тому “за” проголосували 20 депутатів.

Нагадаємо, що на цій же сесії із бюджету Переяслава виділили 1 мільйон гривень на ЗСУ. Деталі – за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору