ЖИТТЯ

Школа танцю “Перші Па”, йога та Kangoo Jumps: Антоніна Курило у Переяславі проводить цікаві заняття для дітей та дорослих

Хореографиня Антоніна Курило відкрила у Переяславі школу танцю для дітей та проводить цікаві заняття для дорослих. Чим вони особливі та чому варто спробувати?

Антоніна Курило, членкиня Національної хореографічної спілки України, в липні минулого року відкрила у Переяславі школу танцю “Перші Па”. Це – спеціальний проєкт з власною авторською програмою навчання для дошкільнят. Після перерви у кілька місяців хореографиня знову відроджує справу свого життя та навчає дітей першим танцювальним крокам, а також проводить цікаві заняття для дорослих. Про це детальніше розповіла Інформатору.

Антоніна Курило була начальницею відділу культури та туризму Переяславської міськради із 2011 до 2020 року. На цій посаді займалася організацією всіх масових заходів міста. Під її керівництвом були клуби, художня та музична школи, та все, що пов’язано з культурою, розвитком дітей та талантів. Сама ж Антоніна займається хореографією із 7 років, закінчила професійне хореографічне училище, університет та академію.

– Ми організовували різні фестивалі та конкурси. Я є засновницею танцювального фестивалю “Ф’южн”, він спочатку був місцевим, а потім його перевели на обласний рівень, таким чином діти тоді могли претендувати на стипендію міського голови. Наше завдання було максимально розкривати молоде покоління, а також доросле, це зазвичай були фольклорні та народні вокальні колективи, – розповіла Антоніна.

Пізніше Антоніна Курило працювала в управлінні культури КОДА фахівцем з культурної спадщині. Коли ж почалася повномасштабна війна, звільнилась та вирішила здійснити свою давню мрію – відкрити танцювальну школу. Поділилася, що ідея займатися з віковою категорією дітей 2-6 років виникла, тому що у місті такого мало, адже з маленькими займатися найважче.

– Під час війни минулого року я думала, чим хочу та вмію займатися. Вирішила, що вже немає куди відкладати свою мрію. Було дуже страшно, відповідально, адже це чужі маленькі дітки. Але мене дуже підтримали та змотивували батьки та син.

Хореографиня зазначила, що починати заняття хореографією можна ще в процесі раннього розвитку дитини, тобто з 2-3 років. У цьому віці малюки ще гнучкі від природи, тому їм не складно сісти в шпагат чи встати на місток. Крім того, заняття танцями – це чи не найкорисніший спосіб направити безкінечну енергію дитини правильним шляхом.

– Танці корисні, з якого боку не глянь. Хореографія допомагає дитині самовиражатися: як емоційно, так і фізично. Це і покращення загального стану здоров’я, і зміцнення імунітету, і всебічний розвиток дитини. Багато навичок, які малюк отримує завдяки танцям, обов’язково знадобляться йому в дорослому житті.

Антоніна додала, що заняття триває від 45 до 60 хвилин (тривалість залежить від віку дітей) та розповіла умовну схему, за якою проходять заняття в школі танців “Перші Па”:

  • вправи на розігрів, які завжди проводяться в ігровій формі;
  • вивчення основних па;
  • партерна гімнастика;
  • танцювальні ігри.

– Я обожнюю своїх вихованців, мені здається, якби вони не хотіли сюди ходити, то не ходили б. Я педантична, вимоглива, знаю, що для дітей це буде правильна професійна основа. Оскільки багато вчилась, то розумію дитячу методику шкільного та дошкільного віку. Я розповідаю і батькам, що не можна лише раз прийти та спробувати, а потрібен місяць для того, аби виробилася дисципліна та відповідальність, а це в свою чергу приведе до результату.

Ще хочеться, щоб діти комунікували між собою, адже тут не тільки заняття, а й спільний інтерес та взаємодія. Також я включаю й акторську майстерність, аби діти могли вивільнити свої емоції, але все це в межах танцювальної гри, і ми все робимо на сучасний лад. Також стараюсь підлаштовуватись під настрій та бажання дітей на заняттях, – зазначила хореографиня.

Антоніна розповіла, що із своїми вихованцями також вивчає культуру поведінки та намагається їм прищепити елементарні правила в цьому плані: “Багато батьків приходять і хочуть, щоб їхня дитина просто розвивалась фізично, бо такі заняття – це розвиток тіла, відразу вирівнюється постава. Зараз у діток часто спостерігається плоскостопість, крива постава, адже зараз всі з ґаджетами, тому хочеться, щоб такі заняття були і закликати до цього. Танці – це не обов’язково професійно, а й для культурного збагачення та розумового розвитку.

Також в групах ми вивчаємо традиції українського народу. Про культуру я не можу забувати, я цим живу, а це в свою чергу важливо та актуально, особливо зараз – цінувати та любити свою культуру. У нас є своє краще, нам не потрібне європейське, американське, а наше, українське просто потрібно подавати більш сучасно молоді та маленьким діткам”.

Викладачка розповіла, що, відвідуючи школу танців “Перші Па”, дитина отримає танцювальну дитячу базу. Базова хореографія у майбутньому дасть змогу займатися будь-яким видом та жанром танцю, забезпечить хорошу фізичну форму, правильну поставу, впевненість у собі, розвине дисципліну, витривалість, вміння працювати у колективі, певні знання з традицій та звичаїв українського народу через танець, навички з акторської майстерності через танець, знання зі світу мистецтва, правила етикету, свідоцтво про закінчення школи танцю.

У школі у 2024 році працюють:

  • групи основні для дошкільнят;
  • групи додаткові для дошкільнят (разові відвідування за бажанням);
  • індивідуальні заняття з дітками старшого віку та дорослими;
  • постановка випускних танців;
  • постановка весільних танців.

Також Антоніна розповіла, що, окрім школи, викладає йогу та займається Kangoo Jumps. Під її керівництвом інструктор проводить заняття з Kangoo Jumps – це вид фітнесу, проста, безпечна і ефективна система тренувань, заснована на стрибках, які виконуються в спеціалізованому взутті. Такі заняття допомагають підтримувати та підтягувати тіло, худнути, реабілітувати суглоби, адже під час заняття йде амортизація на все тіло.

– Заняття проходять в групі під ритмічну музику. На кожному тренуванні є інструктор, який показує рухи і стежить за технікою їхнього виконання. Як і будь-які заняття спортом, все починається з розминки, потім виконується основна частина, що складається переважно з елементів аеробіки, шейпінгу та кардіо по типу стрибків і бігу на місці, махів руками і ногами, присідань. Зокрема відбуваються і силові навантаження, оскільки кожен черевик важить 1,5-2 кілограми, що є хорошим обважненням, іноді використовуються гантелі для рук. Завершується все заминкою. На заняття йде, як правило, від 40 хвилин до години.

Хореографиня додала, що не варто боятись, а для початку потрібно хоча б спробувати, адже заняття з хатха-йоги – це заняття без занадто складних поз, хитромудрих рухів, а просто, спокійно і цікаво. У результаті ви навчитеся слухати своє тіло, розслаблятися, знімати стрес і так прийти до гармонії душі та здоров’я тіла. Тож йогу обов’язково потрібно спробувати, бо лише за власними відчуттями можна зрозуміти себе та своє тіло, яку користь і задоволення отримаєте від практики. Заняття є індивідуальні, групові, вечірній чи ранковий час, 20 чи 60 хвилин практики, offline та online.

Для додаткової інформації та запису на заняття звертайтеся за тел. (093) 369-72-39.

Нагадаємо, що 16 квітня у Переяславі побував директор видавництва “А-ба-ба-га-ла-ма-га” Іван Малкович. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Рекламний матеріал

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору