ЖИТТЯ

Росіяни вдарили по Україні 55 ракетами та 21 безпілотником: є постраждалі, пошкоджені об’єкти енергетики

Росіяни завдали масованої повітряної атаки. Які наслідки на Київщині та в інших регіонах?

У ніч на 8 травня російські війська завдали по території України комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА. Загалом застосували 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник. Сили ППО знищили 59 повітряних цілей. Про це повідомили у Командуванні повітряних сил ЗСУ, передає Інформатор.

Росіяни випустили 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 “Кинджал” (із Тамбовської обл. – рф.), 2 балістичні ракети “Іскандер-М” (із Криму), 4 крилаті ракети “Калібр” (із акваторії Чорного моря), 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. – рф., акваторія Каспійського моря), 1 крилату ракету “Іскандер-К” (із Криму), 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (із окупованої Запорізької обл.), 21 ударний БпЛА типу Shahed-131/136 (із районів Приморсько-Ахтарськ, Курська обл. – рф.)

До відбиття повітряного нападу залучили винищувальну авіацію, зенітні ракетні війська Повітряних сил, мобільні вогневі групи та підрозділи радіоелектронної боротьби Сил оборони України. У результаті протиповітряного бою знищили 33 крилаті ракети Х-101/Х-555, 4 крилаті ракети “Калібр”, 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69, 20 ударних БпЛА типу Shahed-131/136.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що столицю атакували крилатими ракетами Х-101/Х-555/Х-55. Вони заходили у місто з різних напрямків, проте ППО збила всі повітряні цілі біля столиці. За попередніми даними, обійшлося без постраждалих та руйнувань.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що вночі ворог атакував область дронами-камікадзе та крилатими ракетами. Влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не зафіксували. Однак є падіння уламків у чотирьох районах області та постраждалі люди. Двох постраждалих – жінку та чоловіка – з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями доставили до лікарні. Також внаслідок падіння уламків ⁠один житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч зруйновані, ще 14 приватних будинків та одне авто пошкоджені. Також є пошкодження ліній електромереж. В одному із сіл частково немає електроенергії.

Міський голова Броварів Ігор Сапожко зазначив, що внаслідок ракетної атаки та загоряння об’єкта цивільної інфраструктури постраждали 62-річна жінка та 34-річний чоловік. У стресовому стані та з пошкодженням кінцівок їх шпиталізували до Броварської лікарні.

ЩО В ІНШИХ РЕГІОНАХ?

Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що окупанти влучили крилатими ракетами в обʼєкт генерації енергії у Червоноградському районі, виникло два осередки загоряння. Також через влучання poсійcькoї paкети постраждав обʼєкт критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі.

Під час ще однієї атаки окупанти атакували Львівщину “Кинджалами”. Критична та житлова інфраструктура не постраждали. Станом на 8:20 в області обійшлося без жертв і постраждалих.

Голова Полтавської ОВА Філіп Пронін розповів про наслідки повітряної атаки: “Попри вдалу роботу наших оборонців, на жаль, маємо влучання в об’єкт енергетичної інфраструктури у Полтавському районі. За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих”.

Голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович повідомив, що в Олександрійському районі пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури. Руйнувань, попередньо, зазнали 13 приватних будинків та майже три десятки гаражів. Травмовано 8-річну дитину.

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив, що під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району одного чоловіка поранило. Росіяни поцілили у об’єкти критичної та цивільної інфраструктури. Є руйнування.

Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук повідомила, що ворог завдав ракетних ударів по Прикарпаттю. Ціллю був об’єкт енергетичної інфраструктури, виникла пожежа. Вогонь вдалось оперативно ліквідувати. Обійшлося без постраждалих. Стан пошкоджень об’єкта уточнюють.

Що кажуть енергетики?

В “Укренерго” повідомили про пошкодження на об’єктах генерації. Зокрема, пошкоджено обладнання на одному з об’єктів у центральному регіоні. Наслідки ще уточнюють. Утім енергетики вже працюють над їхньою ліквідацією.

“Ворог хоче позбавити нас можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію. Ощадливе використання електроенергії – внесок кожного з нас у перемогу. Особливо важливим є відповідальне споживання у ранкові та вечірні години”, – закликав міністр енергетики Герман Галущенко.

У ДТЕК повідомили, що росіяни атакували три теплоелектростанції компанії. Серйозно пошкодили обладнання. Енергетики працюють над ліквідацією наслідків атаки.

Це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяця. Востаннє росіяни атакували теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня.

Нагадаємо, що 7 травня Сили оборони не допустили проникнення ДРГ на Харківщині. Повне зведення Генштабу читайте тут.

Фото: Київська обласна прокуратура 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.

Нагору